Agris.cz - agrární portál

Greenpeace varují před pěstováním modifikované kukuřice v ČR

9. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 9. července (ČTK) - Česká pobočka ekologické organizace Greenpeace vyzvala dnes firmu Monsanto, aby ukončila zkušební pěstování geneticky modifikované Bt-kukuřice v ČR, protože tato rostlina ohrožuje motýly.

"Pyl této geneticky upravené kukuřice podle studie americké Cornellovy univerzity zabíjí housenky amerického motýla monarchy stěhovavého, ohroženi mohou být také v Evropě žijící motýli, například babočka kopřivová a otakárek fenyklový," řekl ČTK člen Greenpeace Čestmír Hrdinka.

Světoznámá firma zabývající se pěstováním geneticky upravených rostlin získala od ministerstva životního prostředí začátkem dubna povolení pro zkušební pěstování kukuřice, do níž je vložen gen způsobující odolnost rostliny proti hmyzímu škůdci zavíječi kukuřičnému.

Až po čtyřletém zkušebním období může Monsanto zažádat o registraci odrůdy do takzvané odrůdové knihy. Poté se bude moci rostlina, která vytváří vlastní insekticid, v ČR volně prodávat.

"Zatím nevíme přesně, jak vážný bude dopad pěstování geneticky modifikované kukuřice na jednotlivé populace motýlů a kteří motýli jsou ohroženi nejvíce," uvedl Hrdinka. Doplnil, že Greenpeace ve spolupráci s entomologem D. J. Stradlingem z univerzity v britském Exeteru vypracovali zatím neúplný seznam motýlů, kteří mohou být ohroženi.

Skutečnost, že firma Monsanto neuvedla ve své žádosti o povolení k pěstování upravené kukuřice v ČR rizika vlivu rostliny na hmyz, pokládá Hrdinka za skandální.

Výzkumníci z Cornellovy univerzity krmili pokusně housenky monarchy stěhovavého listy klejichy, které posypali pylem z geneticky upravené kukuřice. Po čtyřech dnech uhynula téměř polovina housenek, které se živily listy s tímto pylem, zatímco z housenek živících se listy klejichy s pylem nemodifikované kukuřice neuhynula ani jedna, uvádějí Greenpeace.

Monarcha stěhovavý má domov v Americe a Africe, příležitostně ale migruje též do Evropy.

Soňa Remešová jpt veb


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:43