Agris.cz - agrární portál

Sněmovna znovu přijala zákon o veterinární péči

14. 7. 1999 | ČTK

Snemovna znovu prijala zákon o veterinární péci

PRAHA 14. cervence (CTK) - Poslanecká snemovna dnes opet prijala zákon o veterinární péci, a to ve znení, v jakém jej už jednou schválila. Poslanci tak odmítli pozmenovací návrhy, s nimiž jim predlohu vrátil Senát.

Pro prijetí zákona se vyslovilo 176 ze 190 prítomných poslancu, pricemž potrebný byl souhlas nejméne 101 zákonodárcu.

pokr. ran

Senátori chteli ze zákona mimo jiné vypustit ustanovení, podle nejž se má okresní veterinární správa pri registraci zverolékare vyjadrovat k tomu, zda žadatel splnuje požadavky, které se týkají umístení a vybavení provozních prostoru a veterinárních a hygienických podmínek. Senátori usoudili, že pokud žadatel splní podmínku odborné zpusobilosti a bezúhonnosti není treba jeho cinnost podminovat dalšími nároky. Podobný názor zastávala také Komora veterinárních lékaru.

Ministr zemedelství Jan Fencl (CSSD) dnes ve snemovne zduraznil, že úcelem ustanovení není klást zbytecné prekážky soukromé praxi. "Jde pouze o nezbytné garance smerující k tomu, aby tato praxe byla vykonávána kvalitne. Podobnou úpravu vyžadují právní predpisy v Evropské unii," rekl.

Nový zákon, který musí ješte podepsat prezident, by mel nahradit nyní platnou zastaralou normu. Zákon v souladu s evropským právem stanovuje požadavky veterinární péce na chov zvírat, požadavky na živocišné produkty a upravuje práva a povinnosti fyzických i právnických osob v této oblasti.

Schválený návrh napríklad predpokládá, že chovatelé nejen psu, ale i lišek, jezevcu ci kun budou mít podle zákona povinnost nechat svá zvírata jednou za rok ockovat proti vztekline. Za nesplnení požadavku bude fyzickým osobám hrozit pokuta až 10.000, podnikatelum až 300.000 korun.

Zákon dále pocítá se zavedením centrální evidence nekterých hospodárských zvírat. Chovatelé skotu, prasat, ovcí, koz, koní a zvere ve farmovém chovu budou povinni poskytovat evidenci údaje týkající se puvodu, totožnosti a pohybu jejich zvírat. Norma rovnež zpresnuje seznam nebezpecných nákaz i postup chovatelu, soukromých veterinárních lékaru a orgánu veterinární správy pri podezrení ci výskytu nebezpecné nákazy.

Alena Ružicková mal


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:16