Agris.cz - agrární portál

Bulgartabak plánuje další expanzi v Evropě a Latinské Americe

14. 7. 1999 | ČTK

Bulgartabak plánuje další expanzi v Evrope a Latinské Americe

SOFIE 14. cervence (CTK) - Státní bulharská tabáková spolecnost, Bulgartabak Holding, plánuje expanzi v Evrope a Latinské Americe prostrednictvím zvýšení vývozu a výstavby nových továren na cigarety. Prodej cigaret se v uplynulých dvou letech, kdy spolecnost prijala novou strategii spocívající ve výstavbe nových továren výrazne zvýšil.

"Naší novou politikou je postavit továrny blízko našich odberatelu, a vyhnout se tak vysokým celním poplatkum a dalším daním, uvaleným na dovoz cigaret," rekl výkonný reditel Boiko Kishkov v rozhovoru s agenturou Reuters.

Bulgartabak je jedním z hlavních bulharských podniku, který je urcen v príštím roce pro privatizaci. Do funkce poradce pro prodej vláda najala spolecnosti Dresdner Kleinwort Benson a vídenský CAIB. Jeden z privatizacních plánu se týká umístení akcií Bulgartabaku na zahranicní burzu.

Príliš vysoká dovozní cla a konkurence hlavních západních tabákových spolecností prinutila spolecnost k výstavbe továren v bývalém Sovetském svazu, který byl pred pádem komunismu s dovozem 50.000 tun rocne hlavním odberatelem bulharských cigaret. V Rusku má nyní Bulgartabak tri továrny a jejich celková kapacita je 30.000 tun. Plánovaná výstavba nové továrny v Moskve v hodnote 150 miliónu marek (77,72 miliónu dolaru) byla kvuli krizi v Rusku odložena, rekl Kishkov.

V nadcházejících týdnech bude zahájen provoz nové továrny v Rumunsku a další dve továrny plánuje Bulgartabak vybudovat v Ceské republice a na Slovensku.

Bulgartabak, který vyrábí 70 druhu cigaret, vyváží do Argentiny, Brazílie a ostatních zemí Latinské Ameriky. V lonském roce prodal 34 miliard cigaret, z nichž 32 procent bylo urceno pro vývoz. Letos chce spolecnost zvýšit vývoz na 10.000 tun cigaret, rekl Kishkov a dodal, že spolecnost ocekává další zlepšení v hospodarení po ukoncení privatizace.

hoa nol


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 13:18