Agris.cz - agrární portál

ÚOHS nemá žádný důkaz o kartelové dohodě na trhu s vepřovým

15. 7. 1999 | ČTK

BRNO 15. července (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemá doposud žádný důkaz o kartelové dohodě mezi prvovýrobci vepřového masa ani mezi zpracovateli. Situaci na trhu sleduje od loňského podzimu, kdy po zvýšených dotovaných dovozech z EU ceny vepřového prudce spadly. "Cenová dohoda členů družstva se za kartelovou nepovažuje," řekla dnes ČTK mluvčí ÚOHS Alena Mikleová.

Reagovala na informace v tisku, kde se objevily spekulace o zvýšení prodejní ceny vepřového masa z 30 na 32 Kč za kilogram do čtrnácti dnů. Toto zdražení mělo být údajně výsledkem kartelové dohody družstva Agropork, které sdružuje kolem třetiny chovatelů prasat v zemi.

Mikleová připomněla, že dohody o cenách zakazuje zákon vždy. Ustanovení platí i v případech, kdy účastníci dohody nemají podíl na příslušném trhu více než 30 procent. Výsledná cena tedy musí být výsledkem svobodného rozhodnutí každého soutěžitele, nikoliv jednání mezi konkurenty.

Nejlevnější vepřové maso bylo možno dovézt na konci června ze Slovenska při průměrné nákupní ceně 31,74 Kč za kilogram živé hmotnosti. Průměrná nákupní cena jatečných prasat v tuzemsku od září loňského roku nepřetržitě klesala z 37,89 koruny na 24 korun za kilogram v březnu. Květnová průměrná nákupní cena činila 25,66 koruny za kilogram.

Jiří Macík dp


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:15