Agris.cz - agrární portál

Evropská unie hodlá v hovězí válce americké farmáře odškodnit

15. 7. 1999 | ČTK

BRUSEL 15. července (ČTK) - Evropská unie má v úmyslu vyjednávat z americkými farmáři o možných kompenzacích za škody, které jim vznikly v souvislosti se zákazem vyvážet do unie hovězí maso pocházející z dobytka krmeného umělými růstovými preparáty. Takovému přístupu dává EU přednost před sankcemi, které hodlají prosadit Spojené státy, oznámil dnes v Bruselu úřadující komisař EU pro zemědělství Franz Fischler.

"Dáváme přednost vyjednávání o kompenzacích, protože si myslíme, že by to farmářům v USA více pomohlo," řekl Fischler na televizní stanici CNN. "Budou-li přijata odvetná opatření, budou mít farmáři ztráty," dodal komisař. Zareagoval tím na úterní rozhodnutí Washingtonu zavést odvetná opatření v hodnotě 116,8 miliónu dolarů v souvislosti s nálezem Světové obchodní organizace (WTO), která uznala, že zhruba deset let starý zákaz na dovoz hovězího do EU pro Spojené státy znamenal ztráty zhruba v uvedené výši.

Evropská unie je proto připravena jednat se Spojenými státy o případné kompenzaci, zatímco odvetná opatření by podle Fischlera vedla pouze ke zvýhodnění chovatelů prasat. Naopak producenti hovězího by žádný užitek nepocítili.

Celková škoda, kterou Spojené státy zákazem dovozu hovězího masa do EU utrpěly, je nižší, než kolik činily původní propočty Američanů. Ti odhadli, že celkové škody činí asi 202 miliónů dolarů, a proto se největší producenti v USA po výroku arbitrážní komise WTO rozhodli potrestat evropské státy návrhem vysokých sankčních cel na dovoz vybraného zboží z Francie, Británie a Německa. Vysoká cla by však v rámci odvetných opatření mohla být uvalena také na dovoz vepřového masa z celé Evropské unie.

spr bm


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:43