Agris.cz - agrární portál

EU vyšetřuje belgický Interbrew ze zneužívání dominantní pozice

15. 7. 1999 | ČTK

BRUSEL 15. července (ČTK) - Evropská komise vyšetřuje největšího belgického výrobce piva Interbrew z podezření, že zneužívá dominantní pozice na domácím trhu k vytlačování konkurence. Řekl to dnes mluvčí komise Stefan Rating.

Tento týden úředníci komise uskutečnili razii v ústředí společnosti v Leuvenu a zajistili zde dokumenty, potřebné k vyšetřování. Vyšetřování je omezeno na belgický trh piva, kde má Interbrew podíl 60 procent.

Vyšetřování se soustředí na to, zda Interbrew sjednával s odběrateli dohody, na jejichž základě získával výlučné právo dodávek do hostinců, to znamená, že prodej svých produktů podmiňoval vyloučením prodeje piva od konkurence. Komise šetří rovněž existenci takzvaného vázaného prodeje, kdy se dodávka jednoho produktu podmiňuje odběrem jiného. Interbrew je podezříván i z dalších monopolních praktik, jako jsou cenové vytlačování konkurence nebo věrnostní odměny odběratelům svého piva.

Podle Ratinga zatím komise pouze zkoumá, zda jsou její podezření průkazná. "Zatím jsme nedospěli k žádnému závěru a neříkáme, že by Interbrew neměl být dominantní," řekl mluvčí.

Interbrew dominuje belgickému trhu piva značkami ležáků Stella Artois a Jupiler a je znám i speciálními pivy Leffe a Hoeggarden. Společnost podle agentury Reuters prohlašuje, že jednala vždy v souladu se zákony a že nemá co skrývat.

Podle pravidel hospodářské soutěže v EU mohou být firmy v případě, že se prokáže obvinění z monopolních praktik, pokutovány do výše deseti procent ročního obratu.

hp nol


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 05:30