Agris.cz - agrární portál

Kučera: Zavedení minimální ceny mléka je proti rodinným farmám

15. 7. 1999 | ČTK

PRAHA 15. července (ČTK) - Stanovení povinné minimální nákupní ceny 7,80 Kč za litr mléka je strategicky pečlivě připraveným postupem proti rodinným farmám a proti jejich možné expanzi. Pro ČTK to dnes uvedl stínový ministr zemědělství a poslanec za ODS Miloslav Kučera.

Hlavním důvodem k cílené likvidaci soukromých zemědělců je, jak soudí Kučera, skutečnost, že v posledních pěti letech hospodaří soukromníci podstatně lépe než družstva a jejich nástupnické organizace. Proto "hrozí", že právě oni by mohli za nahospodařené peníze nakupovat státní zemědělskou půdu a oslabit tak postavení právnických osob.

Důsledkem zavedení minimální nákupní ceny mléka bude totiž nevykoupení 20 až 25 procent mléka, které v ČR zemědělci vyprodukují, a to je právě objem, který dodávají zpracovatelům právě soukromí zemědělci. Podle Kučery je nepochybné, že zavedení minimální ceny je dlouhodobě neudržitelné opatření, nicméně jeden či dva měsíce, po které bude tato cena platit, je dostatečně dlouhá doba na likvidaci soukromých zemědělců, či alespoň na jejich značné finanční vyčerpání.

Podle vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva zemědělství ČR Pavla Kováře praxe zatím obecně nepotvrzuje, že by mlékárny automaticky přestaly odebírat mléko pouze od soukromníků. Při výběru se řídí především uzavřenými smlouvami, případně podílem daného producenta na základním jmění mlékárny.

MZe si však bylo vědomo, že nebude veškeré mléko vykupováno, a proto drobnější producenty mléka opakovaně vyzývalo k sdružování do odbytových organizací, jejichž prostřednictvím by se posílila pozice menších dodavatelů mléka na trhu.

Oldřich Přibík mha


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:24