Agris.cz - agrární portál

Mlékárna PROMIL Nový Bydžov zastavila výkup mléka od zemědělců

15. 7. 1999 | ČTK

NOVÝ BYDŽOV (okres Hradec Králové) 15. července (ČTK) - Mlékárna PROMIL Nový Bydžov dnes kvůli nemožnosti platit zemědělcům minimální cenu 7,80 koruny za litr zastavila téměř veškerý výkup mléka. "Vykoupili jsme mléko pouze od drobných zemědělců, kteří o našem rozhodnutí nebyli včas informováni," řekl dnes ČTK ředitel PROMILU Václav Polách.

PROMIL denně vykupoval asi 200.000 litrů mléka a z 90 procent jej exportoval. "Realizační cena na exportu je asi 3,60 Kč a pokud dá stát na litr subvenci maximálně 3,12 koruny, nemůžeme zemědělcům cenu 7,80 Kč zaplatit a za nižší vykoupit nesmíme," řekl Polách.

Při placení ceny 7,80 koruny za litr by PROMIL podle jeho slov měsíčně vytvářel ztrátu od pěti do 12 miliónů korun. "Přistoupit na tuto cenu znamená do tří měsíců naši mlékárnu zlikvidovat," uvedl s tím, že zastavením výroby vzniknou podniku podstatně menší škody, než když nakoupí mléko za státem stanovenou cenu. Pokud nedojde ke změně situace, nevyloučil propuštění zhruba 200 z 265 zaměstnanců mlékárny.

Nynější stav ohrožuje i postavení PROMILU jako exportéra. Zahraničním kontraktům je firma podle Polácha při tomto stavu schopna dostát asi dva týdny, pak bude muset od smluv odstupovat.

"Šlo by přitom o nezvratné děje, protože na náročných trzích v západní Evropě pozice obsadí jiná mlékárenská uskupení z Evropské unie či Nového Zélandu," uvedl.

"Pokud PROMIL mléko neodveze, budeme jej muset vypustit do jímek a jinak zlikvidovat," řekl ČTK ředitel společnosti ZEM Nový Bydžov Miroslav Bárta. Firmě, která je s denní produkcí 21.000 litrů mléka největším dodavatelem PROMILU, tak bude denně vznikat škoda kolem 160.000 korun.

Předseda Mlékárenského obchodního družstva Bydžovsko Luděk Pour uvedl, že cena 7,80 koruny za litr je pro většinu zemědělců hraniční a "tak tak kryje jejich výrobní náklady". Řešení nynější kritické situace vidí v zásahu státu, který by měl sehnat peníze na dotaci vývozu tak, aby mohli zemědělci stanovenou minimální cenu dostat.

Zdeněk Rychtera mha


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 03:59