Agris.cz - agrární portál

Kužvart s Bartensteinem podepsali deklaraci o ochraně Podyjí

15. 7. 1999 | ČTK

HARDEGG 15. července (ČTK) - Deklaraci o ochraně Podyjí, které je jedním z nejzachovalejších říčních údolí ve střední Evropě, podepsali dnes v rakouském Hardeggu ministři životního prostředí ČR a Rakouska Miloš Kužvart a Martin Bartenstein. Dokument upravuje formy dvoustranné spolupráce v zájmu společného Národního parku Podyjí-Thayatal, který vznikne v lednu 2000.

"Deklarace usnadní úzkou spolupráci mezi zeměmi, která je pro ochranu tohoto nesmírně významného území nutná," řekl ministr Kužvart poté, co se na mostě přes hraniční řeku Dyji setkal se svým rakouským kolegou. Zároveň ocenil snahy všech občanských iniciativ, orgánů veřejné správy a občanů, kteří se zasloužili svou mnohaletou prací o vznik deklarace.

Podle dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla, který se slavnostního aktu také zúčastnil, vybuduje rakouská strana na přechodu Čížov-Hardegg informační středisko nákladem 80 miliónů šilinků, které by mělo podpořit rozvoj turistiky v oblasti.

Česká strana parku je s rozlohou 62 kilometrů čtverečních nejmenším národním parkem v ČR. Zatímco národní park Podyjí byl založen v roce 1991, o vyhlášení rakouského parku rozhodl rakouský parlament v únoru loňského roku. Vyhlášen bude k 1. lednu 2000.

Na české straně parku, jenž se nachází na spojnici Českého masivu s Dyjsko-svrateckým úvalem, bylo zatím zjištěno 57 druhů savců, 165 druhů ptáků, osm druhů plazů a bohaté zastoupení hmyzu. Park ročně navštíví kolem statisíce lidí, většina z nich jsou turisté na kolech.

Region se vyznačuje jedinečnými meandrovými útvary, které nelze spatřit v žádném evropském parku. Z ohrožených zvířat žijí podél ramen Dyje vydry, vzácné druhy mloků a 14 druhů netopýrů.

Vladimír Klepáč zr čas hej


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:27