Agris.cz - agrární portál

Zisk Coca-Coly ve 2. čtvrtletí o pětinu klesl

15. 7. 1999 | ČTK

ATLANTA 15. července (ČTK) - Americká společnost Coca-Cola Co., která se právě vzpamatovává z aféry kolem kontaminace svých nápojových produktů v západní Evropě, se musela ve druhém čtvrtletí spokojit opět s nižším ziskem než loni. Čistý zisk po poklesu o 13 procent v prvním čtvrtletí klesl od dubna do června meziročně o 21 procent na 942 miliónů USD, vyplývá z dnešního sdělení společnosti.

Největší světový výrobce nealkoholických nápojů zvýšil celkové tržby o pět procent na 5,38 miliardy USD. Množstevní odbyt, který je klíčovým ukazatelem prodeje, však o dvě procenta klesl, když ve stejném období loňského roku rostl o deset procent.

"Tento poslední rok může být charakterizován jako období nestálosti a nejistoty v globálním ekonomickém prostředí," komentoval dnešní čísla předseda správní rady a generální ředitel Coca-Coly Douglas Ivester.

Odbyt se v Evropě snížil o šest procent, když se v panikou zachvácené Belgii minulý měsíc objevily u konzumentů nápojů firmy symptomy otravy a Coca-Cola byla nucena stáhnout z trhu milióny lahví a plechovek. Propad zaznamenal prodej limonád Coca-Coly i v Číně, podle firmy zčásti v reakci na bombardování čínské ambasády v Bělehradě.

Za celé první pololetí se zisk Coca-Coly snížil o 18 procent na 1,69 miliardy USD. Tržby společnosti stouply o 200 miliónů na 9,81 miliardy USD.

hp nol


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 19:20