Agris.cz - agrární portál

Zemědělci uvažují o zastavení dodávek mléka

15. 7. 1999 | ČTK

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU (okres Havlíčkův Brod) 15. července (ČTK) - Zemědělci počítají se zastavením dodávek mléka do mlékáren, pokud bude pokračovat krize ve výkupu mléka. Shodli se na tom dnes zástupci mlékářských odbytových družstev, chovatelských svazů a agrárních komor (AK) na poradě ředitelů AK. "Jsme připraveni od 21. července přestat dodávat mléko a uvažujeme i o blokaci mlékáren," řekl ČTK tajemník AK ČR Jan Záhorka.

Účastníci porady se dále dohodli na dalším postupu vůči těm mlékárnám, které přestaly odebírat předem dohodnutý odběr mléka. Mlékárenská družstva a chovatelé zašlou mlékárnám dopis, ve kterém upozorní, že trvají na výkupu veškerého mléka. Pokud mlékárny do dvou hodin po určeném čase mléko neodvezou, zemědělci mléko vylijí, ale zároveň vystaví fakturu za vylité mléko.

sej sih (pokr.)

Zemědělci příkře odmítli jako příčinu krize na trhu s mlékem nadbytečný stav dojných krav. "Je zcestné hovořit o tom, že nadbytečných 150.000 krav zavinily problémy ve výkupu mléka. Počet dojných krav se sníží přirozenou cestou," vysvětlil předseda Svazu zemědělských družstev a společností (SZDS) Miroslav Jirovský.

Porada se zabývala rovněž situací v nákupu a zpeněžování masa, obilnin a řepky. "Situace na trhu zemědělských komodit je kritická, pád cen postihl všechny komodity. Od počátku roku přišli zemědělci o šest miliard korun. Pokud nedojde ke zlepšení, hrozí zemědělství kolaps," řekl prezident AK ČR Václav Hlaváček.

Hlavní příčiny současné krize zemědělci vidí v nedůsledně provedené privatizaci a v nedostatečné ochraně vnitřního trhu. Hlaváček zdůraznil, že velice důležitá je rychlá integrace do odbytových družstev a jasná koncepce ministerstva zemědělství.

Jiří Červenka sih mha


Zdroj: ČTK, 15. 7. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:01