Agris.cz - agrární portál

Novela zákona o ochraně chmele reaguje na trendy v jeho pěstován

31. 8. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 31.8.1999

Novela zákona o ochrane chmele reaguje na trendy v jeho pestování

Výrazný obrat trendu v pestování a využití chmele jak v celosvetovém, tak v tuzemském merítku je hlavním duvodem navrhované zmeny zákona o ochrane chmele, kterou projedná vláda na stredecním zasedání. Vyplývá to z predkládací zprávy k tomuto bodu programu.

V soucasné dobe existuje dlouhodobý previs nabídky chmele nad poptávkou. Ten vede k hromadení zásob a k poklesu cen chmele. V dusledku této situace dávají prednost odberatelé chmele dovozum vysokoobsažných chmelu ci chmelových produktu. Platný zákon o ochrane chmele byl koncipován jako zákon, který mel ochránit chmel tuzemské provenience a zachovat jeho specificnost a vysokou kvalitu. Tato právní úprava je však nedostatecná, nebot není schopna reagovat na technický a technologický pokrok ve svetovém pivovarnictví, které se orientuje na zpracované chmelové produkty, a soucasne nepodchycuje dovoz chmele do CR. To vedlo ke znacným ztrátám tuzemských producentu. Novela je také ve znacné míre slucitelná s právem EU, což puvodní zákon kvuli svému úzkému zamerení na ochranu domácího chmele nemohl splnovat.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:19