Naši pěstitelé tvrdí, že žampiony nejsou jedovaté

ZN 6.9.1999

Naši pestitelé tvrdí, že žampiony nejsou jedovaté

Ceské Budejovice - Tvrzení o souvislosti konzumace údajne jedovatých žampionu rizikem onemocnení rakovinou, která se s odvoláním na švédské zdroje nedávno objevila v ceských médiích, odmítají ceští pestitelé techto nejoblíbenejších jedlých hub. Rekl to vcera predseda Svazu pestitelu jedlých hub CR Ivan Jablonský. »Toxický agaritin, jenž je obsažen v syrových žampionech, je znám desítky let a jeho úcinky na lidský organismus se nemení. Na jeho výzkumu spolupracuje Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze práve se švédskými vedci. Podle nich se pri tepelné úprave žampionu obsah agaritinu snižuje o 45 až 85 procent. Jeho toxické úcinky se prokázaly až v neúmerných dávkách hub, které odpovídaly denní konzumaci nekolika kilogramu,« vysvetlil. Spotrebitelé v západní Evrope, kde má prednost konzumace zdravých potravin, podle Jablonského znají výsledky švédských vedcu a rídí se jejich doporuceními. Pritom konzumace žampionu zde stoupá, napríklad v Nemecku dosahuje 4,5 a v Belgii a Nizozemsku trí kilogramu na osobu rocne. »Lidé zde dbají na to, aby žampiony nejedli syrové, ale až po tepelné úprave. V naší zemi, kde se prumerná rocní spotreba pohybuje kolem pul kilogramu, tedy není treba mít ze škodlivosti techto hub strach,« zduraznil Jablonský. Rada zemedelských produktu obsahuje prírodní nebo cizorodé látky, které mohou být ve vyšších dávkách pro cloveka škodlivé. Mezi tyto prírodní látky patrí solanin v bramborách, tomatin v nezralých rajcatech ci kyselina štavelová ve špenátu a reveni. Z cizorodých látek jsou to napríklad dusicnany v listových zeleninách v zimním období. »Zpusobem, který vylucuje prehnanou konzumaci nekterého produktu s obsahem toxické látky, je pestrá strava,« pripomnel predseda Svazu pestitelu jedlých hub CR.

(CTK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info