Agris.cz - agrární portál

Miloš Zeman urazil slovenské výrobce piva

8. 10. 1999 | Lidové noviny

LN 8.10.1999

Miloš Zeman urazil slovenské výrobce piva

Zemanovy bonmoty na setkání s ceskými a slovenskými podnikateli rozesmávaly , ale i urážely.

PRAHA Téma piva vcera zamestnávalo nejen všechna ceská média (prodej Prazdroje a Radegastu), ale narušilo i jinak vcelku prátelskou atmosféru vecerního setkání slovenského a ceského premiéra s podnikateli obou zemí. Celé to odstartoval Miloš Zeman jedním ze svých bonmotu. Vyzdvihl skvelou slovenskou produkci vína a "zaperlil": "Prosím ovšem naše slovenské prátele, aby nekazili chut svých spotrebitelu slovenským pivem." S cigaretou v ruce se primluvil za to, aby Slováci importovali "vynikající" ceské znacky. Bylo jen otázkou casu, kdy prijde reakce. Michal Pramuk, zástupce slovenských výrobcu piva a sladu, pred zhruba stovkou hostu Zemanovi opácil, že slovenské pivo vubec nezná, a postežoval si na potíže slovenských pivovaru, které skomírají v dusledku expanze ceských znacek na východ od reky Moravy.

Než Zeman Pramukovi odpovedel, predeslal, že až promluví, bude ho chtít slovenský host nejspíš zastrelit. Nejdrív "vecne" uvedl, že by považoval za naprosto nesmyslné, aby moravský pestitel vína protestoval proti dovozu kvalitního slovenského vína a žádal ceskou vládu o zakrocení. Následovalo ujištení, že slovenské pivo Zeman zná. Na podporu svého tvrzení nabídl hodnocení podle nej nejlepší a nejhorší slovenské znacky: "Zlatý bažant je srovnatelný s prumernou úrovní ceských piv. Popradské pivo je vhodné pro rozpouštení zubních protéz, pokud je tam necháte pres noc."

Ackoli se vetšina prítomných od srdce zasmála, Michal Pramuk se postavil a polohlasne, již bez mikrofonu, protestoval. Jeho soused vstal a rozhorcene opustil místnost. Pozdeji si Pramuk LN postežoval, že to, co Zeman predvedl, je drzost. Za hlavu se však chytali i nekterí ceští podnikatelé. Na rozdíl od svých rodáku se slovenský premiér Mikuláš Dzurinda postavil k Zemanovým bonmotum s noblesou. "Víc jste pro propagaci slovenského piva udelat nemohl," rekl Dzurinda Zemanovi.

Gabriel Sedlák


Zdroj: Lidové noviny, 8. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:14