Agris.cz - agrární portál

Listeria monocytogenes v mléku a mléčných výrobcích

20. 7. 2000 | ÚZPI

Mléko a mléčné výrobky jsou vhodným prostředím pro přežívání a pomnožování lidských patogenů. Jedním z nich je Listeria monocytogenes. Tato grampozitivní nesporulující aerobní či fakultativně anaerobní tyčinka je schopna růst a množit se při nízkých teplotách a při uskladnění mléčných výrobků se pomnožit do koncentrací nebezpečných pro lidské zdraví. Pro svůj psychrotrofní charakter je významným patogenním kontaminantem v mlékárenském průmyslu. L. monocytogenes roste v teplotním rozmezí 1 - 45 °C, při teplotě 4 °C má generační čas 29 - 45 hodin. Je schopna přežít ve zmrazených výrobcích. Pasteraci (tj. ohřev na 72 °C po dobu minimálně 12 s) nepřežívá. Výskyt L. monocytogenes v řádně pasterovaných výrobcích je přičítán postpasterační kontaminaci.

Další informace v Potravinářských aktualitách Mlékárenský průmysl 43, 2000, č. 3 (-vl-)


Zdroj: ÚZPI, 20. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 05:30