Kuřecí prsa kontaminovaná rezidui antibiotik
20. 7. 2000 | ÚZPI
Kurecí prsa kontaminovaná rezidui antibiotik
Podle Asociace nizozemských spotrebitelu jsou obsažena v 10 % kurecích prs rezidua antibiotik. Asociace proto požádala ministra zemedelství o další kontrolní merení, pricemž se zjistilo, že všechna kontaminovaná kurecí prsa pocházela z Nizozemí. Francouzská ani švédská kurecí prsa rezidua antibiotik neobsahovala. Antibiotika byla aplikována z duvodu nemocí, napomáhají však také rychlejšímu rustu kurat. Na základe pruzkumu trhu došla Asociace spotrebitelu koncem kvetna k záveru, že konzumace kurat není bezpecná. Existuje 50% riziko, že spotrebitelé nakupují kurata, která nejsou cerstvá nebo jsou kontaminovaná mikroorganismy zpusobujícími onemocnení nebo rezidui antibiotik. Pocet kurecích prs obsahujících mikroorganismus campylobacter je však nižší (42 %) než pred dvema roky (64 %).
Pozn.: Kontaminace potravin Campylobacter jejuni je jednou z nejcastejších prícin bakteriálního prujmu. Dalšími príznaky infekce jsou nevolnost, zvýšená teplota, bolesti bricha.
EU Food Law, 2000, c. 102, s. 24 (-kvas-)
Zdroj: ÚZPI, 20. 7. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 23:02
