Agris.cz - agrární portál

Na Olomoucku a Šumpersku včelaři zápasí s morem

24. 7. 2000 | ČTK

S včelím morem i letos v létě zápasí včelaři z Olomoucka i ze Šumperska. Ředitel Okresní veterinární správy v Olomouci Zdeněk Králík řekl, že jen za poslední tři roky museli včelaři na Olomoucku spálit 450 včelstev. Nákaza se přitom nejvíce projevuje v létě, když mají včely plodové buňky.

"V olomouckém okrese se nákaza nezadržitelně posouvá. Pokud včelaři s veterináři spolupracují, můžeme mor omezit. Přesto jej vymýtit nedokážeme. Zárodky moru mohou totiž v půdě přetrvat třicet let i více," řekl Zdeněk Králík. Dodal, že nyní Okresní veterinární správa mapuje nová ohniska v Grygově, Olomouci, Loučce nebo ve Vilémově. Za poslední dva roky způsobil mor včelařům na Olomoucku škodu 2,4 milionu korun.

Včelí mor se letos projevil také na Šumpersku. "Objevili jsme ho v Zábřehu. Chovatel musel zlikvidovat včelstva i veškeré chovatelské zařízení. V ochranném pětikilometrovém pásmu jsme provedli v osmi obcích prohlídky. V 600 včelstvech už jsme však nákazu nenašli," řekl Evžen Staroveský z Okresní veterinární správy v Šumperku.

Včelí mor je bakteriální onemocnění, který napadá zaváčkovaný plod včel a způsobuje jeho odúmrtí. Pro lidi není včelí mor nebezpečný. Pokud by se však nakažený med dostal k včelaři, který by jej použil na přikrmování včel, může se mor dále přenášet.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 04:26