Agris.cz - agrární portál

Procházka Roudnice: Maso musí podražit o 20 procent

24. 7. 2000 | ČTK

Tuzemští zpracovatelé masa a masných výrobku musí zvýšit ceny zhruba o 20 procent, rekl Pavel Elias, reditel roudnické spolecnosti Procházka, která patrí mezi pet až sedm nejvetších firem ve svém oboru. "Rust cen o petinu, který by jen kopíroval zdražení vstupních surovin, je pro zpracovatele existencne nezbytné a za soucasné situace na trhu se jeví jako nejrozumnejší východisko," uvedl.

Abnormální sucho na jare, rust cen pohonných hmot, nedostatek veprového a hovezího dobytka, zavinený velkými propady cen na prelomu let 1998-99, zavinily prudký nárust cen základní vstupní suroviny pro všechny ceské zpracovatele. "Zdražilo se zejména veprové maso, a to z kvetnových 32 korun za kilogram živé váhy prasete na soucasných 38 korun," uvedl Elias.

Poukázal na to, že družstvo Agropork už avizuje další zvýšení cen na 39 až 40 korun. Situace na trhu masa je podle neho kritická, ani na evropských trzích není veprového masa dostatek a cena za kilogram živé váhy prasete tam dosahuje v prepoctu 45 korun. Trvání tohoto stavu odhadují prední odborníci nejméne do listopadu tohoto roku. "Nebude-li tato problémová situace komplexne rešena, muže to ohrozit existenci tuzemských zpracovatelu a následne i prvovýrobcu a odstartovat mnohonásobné zvýšení cen masa a masných výrobku", uzavrel Elias.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 19:35