Agris.cz - agrární portál

Obsah konjugované kyseliny linolenové v hovězím mase z organické

26. 7. 2000 | ÚZPI

Obsah konjugované kyseliny linolenové v hovězím mase z organického zemědělství

Konjugované kyselině linolenové (KKL) se přisuzují imunoregulační, antikarcerogenní a antiarteriosklerotické vlastnosti. Tato mastná kyselina je přirozeně obsažena v potravinách, zejména ve výrobcích ze suroviny získané z přežvýkavců. Byl studován její obsah v hovězím mase z ekologického chovu. Zvířata byla na pastvě do října a v zimě byla krmena senem. Byly studovány dvě skupiny zvířat: jalovic ( doba výkrmu cca v průměru 826 dní do porážkové hmotnosti 472 kg, hmotnost jatecky opracovaného těla 260 kg) a telat (doba výkrmu 232 dní, porážková hmotnost 472 kg, hmotnost opracovaného těla 147 kg). Telata byla krmena mlékem a držena na pastvě spolu s krávami. Obsah KKL v tuku svaloviny byl u telat 11,5 %, u jalovic 10,3 %. Ukázalo se, že pastva významně ovlivňuje hladinu KKL v tuku svaloviny hovězího masa, přesahuje literální údaje (0,7 - 1,7 %). KKL je produktem mikroorganismů, které přeměňují kyselinu linolenovou na její konjugovanou formu.

Ernährungs-Umschau 47. 2000, č. 4, s.146-7 (-Per-)


Zdroj: ÚZPI, 26. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 19:16