Agris.cz - agrární portál

Agropork zvýší v polovině srpna ceny prasat

1. 8. 2000 | ČTK

Agropork zvýší v polovine srpna ceny prasat

Odbytové družstvo Agropork, které zásobuje veprovým masem asi ctvrtinu ceského trhu, zvýší od poloviny srpna prodejní cenu jatecných prasat z nynejších 38 korun na 39 korun za kilogram. Tato cena by mela vydržet do poloviny zárí, rekl predseda Agroporku Jaroslav Míl.

Uvedl, že producenti nynejšími cenami vyrovnávají své ztráty z minulosti, kdy prodávali za ceny nižší než 32 korun za kilogram, tedy pod hranicí rentability. "Od zacátku roku se prumerná odbytová cena pohybuje kolem 32 korun a pokud vydrží na nynejších nejméne 38 korunách do konce roku, dostaneme se na celorocní rentabilitu mezi tremi až peti procenty," rekl Míl.

Nevyloucil, že do Vánoc by se cena veprového od výrobcu mohla pri soucasném nedostatku prasat pohybovat kolem 40 korun za kilogram. Významný vliv na cenu však bude mít podle jeho slov chování spotrebitelu a jejich zájem o hovezí a drubeží maso.Upozornil na to, že rentabilitu výrobcu muže významne ovlivnit cena krmných smesí, nebot vetšina obilí je stále na polích a jeho cena není známa. Konkurence dovozového masa se Agropork podle Míla neobává.Uvedl, že po rychlém vycerpání letošní kvóty na bezcelní dovoz 5000 tun veprového masa z Evropské unie bude další dovážené maso se clem na ceském trhu pri nynejších cenách nekonkurenceschopné.


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 10:46