Olomoučtí inspektoři se zaměřili na prodavače hub
8. 8. 2000 | ČTK
Olomouctí inspektori se zamerili na prodavace hub
Na prodavace hub se v techto dnech zamerila Ceská zemedelská a potravinárská inspekce v Olomouci. Inspektori napríklad kontrolují, zda lidé na tržišti nebo v obchodech dodržují pri prodeji hub správnou teplotu nebo jestli u sebe mají osvedcení o prodeji z hygienické stanice. CTK to dnes rekl námestek reditele inspekce Antonín Holiš. "Kontroly provádíme již druhý týden. Overujeme napríklad to, zda lidé prodávají houby, které povoluje zákon o potravinách, nebo zda dodržují podmínky prodeje," rekl Antonín Holiš. Inspektori již také vybrali od prodejcu nekolik pokut. "Houby se mají uchovávat pri teplote do deseti stupnu. To je v techto dnech také nejcastejší chyba prodejcu. Houby mají totiž vyskládané na pultech, a hriby se tak rychle kazí. I jedlé houby tak mohou být potom prícinou zdravotních problému," dodal Holiš. Prodejci musejí také pri kontrole ukázat inspektorum osvedcení o prodeji hub, které dostanou od pracovníku hygienické stanice. O svých znalostech hub zde musejí presvedcit zkušební komisi v cele s mykology. V testech musejí napríklad prokázat i to, zda rozeznají jedlé a jedovaté houby a jejich možnou zámenu.
Zdroj: ČTK, 8. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 13:35
