Zelenina a vitaminy E a C zmírňují riziko Alzheimerovy choroby
9. 8. 2000 | ÚZPI
Pracovníci Erasmova léčebného centra v Rotterdamu referovali 11.7 2000 na Světovém Alzheimerově kongresu ve Washingtonu o možnostech zmírnění rizika onemocnění Alzheimerovou chorobou při konzumaci vysokého množství zeleniny a vitaminů E a C. Bylo zjištěno, že vitamin E snižuje riziko demence obecně o 17 %, v případě Alzheimerovy choroby o 19 %, vitamin C o 9, resp. 18 % a konzumace vysokých dávek zeleniny o 19, resp. 18 %. Do výzkumu bylo zahrnuto 5 395 osob straších 55 let, jejichž stravovací zvyky byly sledovány po dobu 6 let. U 146 účastníků se vyvinula Alzeimerova choroba u 29 vaskulární demence. Bylo konstatováno, že "věk je jedním z hlavních rizikových faktorů demence", vzhledem k tomu, že ti, kteří onemocněli, patřili k nejstarší věkové skupině. Výzkum prokázal důležitý vztah mezi antioxidanty a demencí. Nicméně je třeba před doporučováním konzumace konkrétního, vysokého množství antioxidantů jako prostředků proti Alzheimerově chorobě a vaskulární demenci, uskutečnit ještě řadu dalších výzkumů.
Agense France-Presse, 12.7.2000 (kop)
Zdroj: ÚZPI, 9. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 15:51
