Rada SFTR rozhodne o změně parametrů pro výkup pšenice do čtvrtk
10. 8. 2000 | ČTK
Rada SFTR rozhodne o změně parametrů pro výkup pšenice do čtvrtka
Rada Státního fondu tržní regulace (SFTR) by do čtvrtka měla rozhodnout o snížení jednoho z kvalitativních parametrů pro výkup potravinářské pšenice. Jde o nejdůležitější ukazatel pro pekárenskou výrobu udávající stabilitu škrobu v zrně, tzv. pádové číslo, které se má snížit z 220 na 200 vteřin. Důvodem ke snížení je nepříznivé počasí během sklizně. ČTK to dnes oznámil Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. "Rada fondu se sice nesejde fyzicky, ale její členové od úterý hlasují tzv. per rollam, čili po zaslání dopisu s příslušným návrhem se k němu písemně vyjádří," uvedl Felčárek. Změnu parametrů odmítá SFTR do čtvrtka jakkoli komentovat. Vedle pěstitelů, kteří již pšenici za přísnějších parametrů prodali, se snížením kvality potravinářské pšenice nesouhlasí ani pekaři. Pokud by SFTR nároky na kvalitu vykupované potravinářské pšenice snížil, budou totiž nuceni buď vyrábět z méně kvalitní mouky nebo budou muset kvalitní mouku za vyšší cenu nakoupit v zahraničí. Tím by ale mohly vzrůst ceny základního pečiva zhruba o 15 procent. Další možností je udržení nízké cenové hladiny a krach kapitálově méně vybavených pekáren. Pekaři zároveň nesouhlasí s cenou méně kvalitní pšenice. Ta by se podle nich neměla platit jako potravinářská, protože by tak vznikl tlak na vyšší cenu všech druhů obilovin.
Zdroj: ČTK, 10. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 07:32
