CNN: Avokádo tučné, ale zdravé
21. 8. 2000 | ČTK
George Bliss žije v Kalifornii 81 let a odjakživa jí denně tři avokáda považovaná dosud za nezdravě tučnou zeleninu. Cítí se výborně, pořád měří svých 180 centimetrů a váží 90 kilo, jezdí na kole a denně nachodí mnoho kilometrů v alejích svých sadů. Jako druhá generace pěstitelů avokáda je živý důkaz nejnovějších výzkumů, podle nichž může tuk obsažený v této zelenině přispívat ke snížení cholesterolu a chránit tak organismus před srdečními chorobami. Informuje o tom CNN. To, že avokáda jsou příliš tučná, Američané dobře vědí. Jednak proto, že toto zelené ovoce získalo pro svůj obsah přezdívku "máslová hruška", a taky proto, že experti na výživu roky do národa potýkajícího se s obezitou tloukli, že je třeba volit méně tučnou a škodlivou zeleninu než avokádo. Zelený plod střední velikosti obsahuje 30 gramů tuku, tedy stejně, jako patnáctidekový karbanátek. Po sérii výzkumů odborníci v poslední době změnili názor. Přišli na to, že obsah avokáda patří do skupiny nenasycených a tedy prospěšných tuků a vláda nedávno opravila doporučení a začala Američany nabádat, aby jedli víc avokád. První výzkum prospěchu denní konzumace avokáda se uskutečnil v mexickém výzkumném středisku v roce 1996. Už po týdnu každodenních dávek kleslo množství cholesterolu v krvi u všech 45 dobrovolníků o 17 procent. Loni článek zveřejněný v American Journal of Medicine tvrdil, že beta-sitosterol, na nějž je avokádo bohaté, významně přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, jak dokázalo 16 na sobě nezávislých studií. Specialistka na stravování Melanie Polková z washingtonského Ústavu pro výzkum rakoviny tvrdí, že avokádo může obohatit jídelníček a zbavit ho škodlivě tučných potravin. Na plátky nakrájené ho lze použít na pečivo místo margarínu. Než ho ale začneme přidávat ke každému chodu, máme si prý uvědomit, že i když je avokádo co do druhu tuku prospěšné, uchovává si vysoké množství kalorií. Polková říká, že ideální dávka jsou dvě lžíce, tedy asi šestina středního avokáda. Poskytne pět gramů tuku a 55 kalorií. Stejná dávka másla nebo majonézy obsahuje 22 gramů tuku a 200 kalorií. Koupíte-li avokádo tvrdé, stačí ho nechat dozrát den nebo dva v papírovém sáčku. Pak už je ale k rychlé konzumaci a nelze ho skladovat. Dužina na vzduchu rychle hnědne, čemuž se dá zabránit těsnému zabalení do igelitu anebo pokapáním citrónovou šťávou a zmrazením. I přes "opravnou" kampaň amerických odborníků je stále víc Američanů, kteří se avokádu vyhýbají, než těch, kteří ho jedí. Největší konzumenti jsou v pěstitelských státech, tedy Texasu a Kalifornii, kde se zkonzumuje víc plodů než ve zbytku USA dohromady. A proto stařeček Bliss pokaždé, když se vydává na dovolenou, naplní karavan avokády k prasknutí a rozdává je zadarmo všem, koho potká. "Každý, kdo jednou avokádo ochutná, se ho už nikdy nevzdá," říká znalecky.
Zdroj: ČTK, 21. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 05:56
