Mikromlýn na stanovení mlecích charakteristik pšeničného zrna
22. 8. 2000 | ÚZPI
Mikromlýn na stanovení mlecích charakteristik pšenicného zrna
Pro predikci mlecích charakteristik pšenicného zrna je nezbytné znát jeho mechanické vlastnosti, na jejichž základe pak mlynár muže optimalizovat proces prípravy zrna k mletí a nastavení mlýna tak, aby se dosáhlo maximálního výtežku a kvality finálního výrobku. Mechanické vlastnosti jsou mimoto klícovým faktorem pro programy šlechtení pšenice zamerené na nové kultivary s vysokou výtežností semoliny a úcinností mletí. Vzhledem k morfologickým rozdílnostem pšenicných zrn je merení jejich mechanických vlastností pomerne obtížné. Obvykle se posuzují podle tvrdosti zrna, která ale dosud nebyla jednoznacne definována, a publikované výsledky jsou casto vyjadrovány v nesoumeritelných jednotkách, které nekdy ani presne nereflektují skutecný fyzikální stav. Pracovníci francouzského Ústavu technologie cereálií a agropolymeru vyvinuli novou metodu pro urcení mlecích charakteristik pšenicného zrna a zkonstruovali príslušné zarízení - mikromlýn, vybavený on-line snímacem hodnot krouticího momentu - na presné merení mechanické energie, spotrebované behem mletí. K testování mlecího výkonu s použitím mikromlýna postací pouhých 100 g pšenicného zrna. Na základe celkové merné energie v prubehu mletí je možno rozlišit ruzné druhy pšenicného zrna (mekká pšenice, tvrdá pšenice, durum). Charakteristiku pšenicného zrna je možno ješte více zpresnit, jestliže se soucasne bere v potaz velikost cástic mletého produktu. Pro tyto úcely byl navržen mlecí index na bázi spotreby energie a zmeny (redukce) velikosti cástic behem mletí. Tento index má vysoký rozlišovací potenciál v rozmezí od 100 kJ/kg, pro mouku z mekké pšenice, do 600 kJ/kg pro mouku z pšenice durum. Mikromlýn merí prímo mlecí odpor pšenicného zrna jako funkci tvrdosti a sklovitosti, na rozdíl od standardního merení tvrdosti zrna technikami NIR, které reflektují pouze charakter lomu. Mikromlýn poskytuje reprodukovatelné a selektivní výsledky a je možno ho použít k testování nejruznejších druhu pšenice a urcování vlivu ruzných faktoru (genetická variabilita, vliv agroklimatických podmínek, prívod dusíku aj.) na mlecí charakteristiky zrna.
Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 4, s. 421-427. (kop)
Zdroj: ÚZPI, 22. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 22:17
