Na Břeclavsku skončila sklizeň obilovin
25. 8. 2000 | ČTK
Na Břeclavsku skončila již v minulém týdnu sklizeň obilovin
Zemědělci na Břeclavsku ukončili letošní žně sklizením posledních hektarů v regionu Kloboucka již v minulém týdnu. Na největší ploše přes 23.000 hektarů byla zaseta ozimá pšenice, u níž se meziročně snížil výnos o 40 procent na 3,2 tuny z hektaru při rozmezí 1,3 až 4,5 t/ha. ČTK to dnes sdělil ředitel Okresní agrární komory (OAK) Břeclav Ladislav Sečkář. Výnosy ovlivnilo podle něj nejen jarní sucho, ale vydatné letní deště se navíc negativně projevily v kvalitě úrody. Jarní pšenice, sklízená v okrese z téměř 1500 hektarů, dala výnosově 2,4 t/ha, což je necelá polovina objemu loňského roku. Ječmen jarní z 8500 hektarů přinesl průměrně 2,5 t/ha, tedy přibližně polovinu loňského průměrného výnosu. Pouze u ozimého ječmene se výnos 4,1 t/ha z plochy téměř 1000 ha přiblížil loňsku. "Situace v zemědělských podnicích je složitá," doplnil předseda představenstva OAK a předseda ZD Sedlec Jan Hajda. Řada z nich nemá totiž po nevydařené letošní sklizni k dispozici žádné speciální plodiny, které by jim zabezpečily tržby. Podle odborníků přetrvávají u rozhodujících druhů obilovin problémy s kvalitou. Potravinářská pšenice a žito mají nízké pádové číslo a sladovnický ječmen vysoký obsah dusíkatých látek. Dopad nepříznivých klimatických podmínek v jarním období je údajně nejvyšší u jarního ječmene. Na Břeclavsku hospodaří 199 zemědělských firem a společností, z toho 65 právnických osob. V okrese bylo před atomizací podniků zhruba 20 velkých agrárních podniků. Ve sklizni obilovin skončil okres loni na třetí příčce v kraji za Znojmem a Třebíčí při úrodě 170.057 tun a průměrném výnosu 4,53 t/ha.
Zdroj: ČTK, 25. 8. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 17:26
