Agris.cz - agrární portál

Houbovitá encefalopatie skotu (BSE) - nemoc šílených krav

6. 9. 2000 | ČTK

(BSE = bovinní spongiformní encefalopathie)

Nemoc šílených krav (BSE) a její ekvivalent u člověka, Creutzfeldt-Jakobova choroba (CJD), jsou způsobovány nakažlivými, abnormálními formami bílkoviny (priony). Ty modifikují zdravé priony přítomné v těle nakaženého a vyvolávají infekci šířící se mozkem jako řetězová reakce.

Předpokládaným původcem BSE je infekční mozková nemoc ovcí (třesavka). Na skot se přenesla proteiny z mozku nakažených ovcí, jejichž maso a kosti byly po uhynutí používány při přípravě krmiva pro hovězí dobytek (dosud není známo, kde se zrodil nápad krmit býložravce živočišným proteinem a kdo toto krmení schválil a doporučil farmářům). Priony mohou posléze napadnout i lidský mozek a způsobit Creutzfeldtovu-Jakobovu nemoc (CJD).

Creutzfeldtova-Jakobova nemoc (CJD) - smrtelné infekční onemocnění lidského mozku, mozková encefalopatie, degenerativní onemocnění nervové soustavy, které vede k demenci a posléze ke smrti; symptomy:

- v rané fázi podrážděnost a deprese;

- ztráta paměti a koordinace, slepota, úbytek váhy odpovídající

destrukci mozkového a nervového systému;

- ztráta schopnosti mluvit, tělo se stává strnulým;

- smrt - zhruba po 13 měsících.

CJD je velmi vzácná nemoc, jeden nemocný připadá na jeden milión obyvatel, dříve se vyskytovala jen u osob starších 60 let.

Jedním ze způsobů šíření CJD může být i transfúze krve.

Po smrti může být CJD diagnostikována přítomností spongy (houby) v mozkové hmotě a velkého množství prionů proteinu v mozku; inkubační doba CJD je 20-40 let od okamžiku, kdy se jí organismus nakazí.

Vývoj:

20. léta 20. století - Do krmení pro skot se v Británii začala přidávat moučka vyrábějící se rozemletím masa a kostí uhynulých ovcí, jež trpěly třesavkou. Faktory této infekční choroby se ničily chemickými preparáty a vysokou teplota při výrobě a úpravě moučky.

začátek 80. let - Ve snaze snížit náklady při výrobě ovčí moučky její producenti snížili teplotu při zpracování a zůstali u chemického jištění vyráběné směsi.

1985 - V britském hrabství Kent objevili veterináři první případy BSE.

listopad 1986 - BSE v Británii poprvé popsána; označena za samostatnou nemoc, ke které u krav dochází přenosem z ovcí.

prosinec 1987 - Testy objevily, že příčinou BSE je krmení dobytka moučkou z ovčího masa a kostí.

červen 1988 - Britská vláda zakázala používání ovčí moučky pro přikrmování dobytka a oznámila, že všechny nakažené krávy budou preventivně utraceny.

1989 - Zákaz konzumace vnitřností skotu; Austrálie zakázala dovoz britského skotu; Nový Zéland zakázal dovoz britského plemenného skotu.

červenec 1989 - EU zakázala export britského dobytka narozeného před 18. červencem 1988.

1990 - První diagnóza případu BSE mimo Británii - v Ománu; interní zpráva Evropské komise o BSE uvedla mj. 22 případů nákazy touto nemocí v Československu; další státy se připojily k zákazu dovozu britského skotu a mléčných výrobků; Švýcarsko oznámilo první případ výskytu BSE na svém území.

1991 - EU vyhlásila ohlašovací povinnost pro případy nemoci BSE; Francie ohlásila první případ výskytu BSE na svém území.

březen 1991 - Zaznamenán první případ nemoci BSE u krávy, narozené po červnu 1988, kdy britská vláda zakázala používání ovčí moučky pro přikrmování dobytka.

červenec 1993 - Británie oznámila 100.000 krav nakažených BSE.

1995 - Odborníci prohlásili, že BSE je přenosná i na jiné živočišné druhy. Od roku 1990 bylo například zaznamenáno asi 50 případů u domácích koček.

březen 1996 - Vědci dokázali, že BSE je přenosná na člověka; tuto možnost poprvé připustila i britská vláda; objevena spojitost mezi BSE a CJD; francouzské úřady přijaly přísný postup proti šíření BSE, který znamená likvidaci celého stáda, pokud se v něm vyskytne "šílená kráva".

27. března 1996 - Komise EU jednomyslně schválila dočasný zákaz vývozu veškerého britského hovězího masa s celosvětovou platností; rozhodla tak 25. března na doporučení veterinárního výboru EU. Byla vytvořena zvláštní skupina odborníků na BSE pod vedením Charlese Weismanna.

3. dubna 1996 - WHO oznámila, že vědeckými metodami nebyla prokázána souvislost mezi BSE a v Británii zjištěnou variantou CJD.

22. května 1996 - Evropská komise schválila návrh na zmírnění embarga (vyjmout ze zákazu vývozu hovězí želatinu, lůj a spermie); členové EU návrh zamítli; 5. června 1996 - komise o zmírnění rozhodla (Německo proti).

19. června 1996 - EK přijala rámcový dokument, který předpokládá postupné odbourání embarga na dovoz hovězího z Británie; na summitu ve Florencii 21.6. odsouhlaseno.

červenec 1996 - Francouzští vědci zaznamenali první případ opice trpící chorobou silně připomínající lidskou CJD.

3. září 1996 - 19členná zvláštní vyšetřovací komise Evropského parlamentu začala prověřovat, zda Evropská komise záměrně zamlčovala fakta ohledně BSE; předseda: Reimer Bogge (něm.CDU).

24. října 1996 - Britský časopis Nature uveřejnil, že molekula nové formy CJD je totožná s molekulou mozku zvířete nakaženého BSE.

13. listopadu 1996 - EK rozhodla uvolnit 50,7 mil.ECU na výzkum BSE a CJD.

13. ledna 1997 - Zveřejněna zpráva vyšetřovací komise EP obviňující exekutivu EU ze snahy bagatelizovat hrozbu lidské varianty BSE; zpráva viní britskou vládu, že úmyslně zatajovala rozsah a význam epidemie a zavírala oči nad velkým porušováním vlastních nařízení.

6. února 1997 - Maďarsko zakázalo dovoz skotu, staršího dvou let, a výrobků z něj z Německa.

3. července 1997 - Komise zjistila, že z Británie bylo na kontinent ilegálně vyváženo hovězí maso, na něž se vztahuje embargo; Portugalsko dovezlo 673,3 tuny, Rusko 730 tun, Německo 616 tun.

říjen 1997 - BSE se dosud vyskytla v osmi zemích: Velké Británii (170.000 případů), Švýcarsku, Portugalsku, Irsku, Francii, Nizozemsku, Německu.

2. prosince 1997 - Lucembursko oznámilo první případ výskytu BSE.

14. prosince 1997 - Irské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že téměř 270 lidí dostalo v Irsku krev od britského dárce nakaženého CJD.

11. srpna 1998 - Z Francie byly ohlášeny dva nové případy BSE u dojnic, které pocházejí ze dvou různých krajů Francie.

4. listopadu 1998 - Evropská komise uvalila embargo na portugalské hovězí kvůli BSE. Za rok 1998 bylo zaregistrováno 67 nových případů. Embargo se týká pouze exportu z Portugalska a bude trvat 18 měsíců pro živá zvířata a devět měsíců pro hovězí maso a výrobky z něho.

23. listopadu 1998 - Ministři zemědělství EU se rozhodli zrušit celosvětový zákaz vývozu britského hovězího zavedený v březnu 1996. Uznali tím, že Británie splnila podmínky EU k vymýcení této nemoci.

8. července 1998 - EK rozhodla prodloužit zákaz vývozu hovězího masa z Portugalska až do srpna 2000; v platnosti tak zůstává neformální zákaz z listopadu 1998, kdy EU na Portugalsko uvalila zákaz vývozu živého dobytka z důvodu zvýšeného výskytu BSE; nový návrh počítá se dvěma změnami: povolení vývozu býků pro sportovní zápasy a masa a kostní moučky pro účely spalování.

14. července 1999 - EU zrušila s platností od 1. srpna po více než třech letech (viz 27.3.1996) zákaz vývozu hovězího z Británie; rozhodnutí EK se odmítla podrobit Francie (1. října 1999 vláda rozhodla o zachování zákazu) a Německo (viz též 17.3.2000).

29. října 1999 - Vědecký výbor Evropské komise EK "dospěl k jednomyslnému závěru, že nesdílí obavy francouzského orgánu, dohlížejícího na bezpečnost potravin, o bezpečnost masa a masných výrobků dovážených z Británie"; výbor zkoumal důkazy, jimiž Francie obhajovala pokračující zákaz dovozu britského hovězího masa.

1. listopadu 1999 - Embargo na britské hovězí platilo k tomuto dni v 47 zemích světa včetně USA, Austrálie, JAR, Německa a Francie.

16. listopadu 1999 - EK rozhodla zahájit formální právní proceduru proti Francii za neuvolnění dovozu britského hovězího a zaslala jí první varování (viz dokument Legislativa Evropské unie a rozhodovací proces v EU).

14. prosince 1999 - EK učinila druhý krok v přestupkové proceduře vůči Francii kvůli hovězímu a zaslala jí tzv. zdůvodněné stanovisko; kvůli jistému právnickému omylu musela EK zaslat toto stanovisko znova 16. prosince s lhůtou na odpověď pět pracovních dnů.

22. prosince 1999 - EK dala Francii navíc týden (do 30. prosince) na to, aby se podřídila zákonům EU a zrušila zákaz dovozu britského hovězího masa.

30. prosince 1999 - EK oznámila, že 3. ledna předá Evropskému soudnímu dvoru k rozhodnutí žalobu proti Francii za to, že nadále odmítá zrušit zákaz dovozu britského hovězího; k tomuto soudu se hodlá odvolat i Paříž, která zpochybňuje postup EK při řešení sporu.

3. ledna 2000 - EK odložila o jeden den podání žaloby na Francii kvůli odmítání zrušení zákazu dovozu britského hovězího.

4. ledna 2000 - EK podala na Francii ve sporu o hovězí očekávanou žalobu u Evropského soudního dvora.

27. ledna 2000 - Francouzské ministerstvo zemědělství oznámilo nový případ BSE u hovězího dobytka. Jde již o třetí případ BSE ve Francii za letošní rok. V roce 1999 bylo zjištěno 31 podobných případů.

1. února 2000 - Rumunsko zakázalo dovoz hovězího z Moldavska na základě podezření, že z této země je reexportováno maso, jež může být nakaženo bovinní spongiformní encefalopatií (BSE).

2. února 2000 - Německá vláda podala návrh na zrušení zákazu na dovoz britského hovězího, podmínkou však je, aby na pultech obchodů bylo maso původem z Británie zřetelně značeno (viz též 17.3.2000).

14. února 2000 - Francie oznámila šestý případ nemoci BSE v roce 2000; jde již o 86 případ BSE ve Francii od 90. let, kdy se začala tato nemoc u krav sledovat.

15. února 2000 - Evropská komise oznámila, že zahajuje formální právní proceduru proti Německu za neuvolnění dovozu britského hovězího a že jí zašle první varování.

29. února 2000 - Dánsko zastavilo export svého hovězího masa po oznámení ministerstva zemědělství a výživy, že se v zemi poprvé od roku 1992 objevil případ BSE.

17. března 2000 - Spolková rada, horní komořa německého parlamentu, hlasovala pro zrušení zákazu na dovoz britského hovězího; britské hovězí se zřetelně označené bude v Německu moci prodávat od začátku dubna.

duben 2000 - Členské státy EU schválily od roku 2001 systém rychlého testování mrtvých těl rizikového skotu.

20. června 2000 - Ministři zemědělství zemí EU se shodli, že od 1. října 2000 budou v EU platit předpisy, kterými budou z potravinového řetězce vyloučeny ty živočišné tkáně, jimiž se šíří BSE; od 1. ledna 2001 budou zakázány praktiky porážky, při nichž by mohlo být maso infikováno nakažlivými priony z mozkové tkáně zvířat; Belgie oznámila čtvrtý (v roce 2000, od pol.80. let 14. nemocné zvíře) případ krávy napadené BSE.

17. července 2000 - Ministři zemědělství zemí EU definitivně schválili nařízení o označování hovězího masa (viz též 1. září 2000).

1. září 2000 - Od tohoto data musí být na každém balíčku hovězího masa uveden kód, z něhož je patrné místo porážky a rozbourání kusu dobytka; od 1. ledna 2002 má tento kód obsahovat také země, kde se zvíře narodilo a kde všude pobývalo; pro nečlenské země, které hodlají do EU hovězí maso exportovat, bude povinnost označovat maso platit od 30. března 2001.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 22:39