Cena většiny potravinářských výrobků v 37.týdnu vzrostla
7. 9. 2000 | ČTK
Cena většiny potravinářských výrobků v 37. týdnu vzrostla
Další růst spotřebitelských cen většiny sledovaných potravinářských výrobků zaznamenal v 37. týdnu ve srovnání s 35. týdnem Český statistický úřad (ČSÚ). Vzrostly ceny masa a masných výrobků, mírně se zvýšily i ceny některých druhů mléčných výrobků a také kupříkladu kávy a vína. Opačný trend ČSÚ zaznamenal u některých druhů ovoce a zeleniny, ale také u oleje, rýže a pšenice. Ceny hovězího masa vzrostly podle výsledků statistického šetření během uplynulých 14 dnů o 0,6 až 1,2 procenta, vepřové maso podražilo o 0,1 až 1,2 procenta. Kuřata byla dražší o 1,6 procenta. Nejvyšší růst cen ČSÚ registroval u rajčat, kde se cena za kilogram zvýšila o 3,8 procenta. Naopak nejvýznamnější byl pokles cen jablek. Ta byla v celorepublikovém průměru levnější o 11,4 procenta. Ve srovnání s cenovou úrovní k 21. prosinci 1999 bylo maso dražší až o 16,3 procenta (vepřový bůček), kuřata dokonce o 32,9 procenta. Dražší jsou i některé mléčné výrobky, kupříkladu cena Sunaru vzrostla o 5,4 procenta. Oproti 21. prosinci 1999 se ceny zvýšily i u brambor (o 27,2 procenta), mrkve (o 17,4 procenta) a cukru (o 5,4 procenta). Naproti tomu levnější byly pomeranče, máslo, rohlíky, káva a rajčata, kde cena poklesla dokonce o 44,6 procenta.
Zdroj: ČTK, 7. 9. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 06:54
