Agris.cz - agrární portál

STRUČNĚ O KOMODITÁCH, 15. - 28.10.1997

28. 10. 1997 | ČZU

STRUCNE O KOMODITÁCH, 15. - 28.10.1997

OBILOVINY

Velký tlak na vydání kvóty na vývozní licence pro obiloviny, neprinesl sice ocekávaný výsledek, ale k dílcímu uvolnení došlo. Kompromisne byly zahrnuty dve velké skupiny možných vývozcu - obchodníci a mlynári. Byl schválen vývoz jecmene krmného ve výši 50 tis. t a pšenicné mouky také 50 tis. t.

LUSKOVINY

Cena hrachu je stabilní a dochází k minimálním zmenám, stále se pohybuje kolem 5 000 Kc/t. Cena bobu se pohybuje kolem 4 500 Kc/t.

OLEJNINY

Politika nízkých nákupních cen repky zatím nedovoluje MILU i SETUZE naplnit zpracovatelské kapacity. Ruzná nákupní sdružení totiž ocekávají rust cen a uvolnení vývozních licencí. Nákupní cena repky u tukových závodu ciní v ríjnu 1997 v CR i s príplatky jen cca 7 100 Kc/t. I nárust cen o 10 %, to je srpnových farmárských v CR na 7 100 Kc/t a zpracovatelských na cca 7 700 Kc/t pro zárí a ríjen, bude stále vytváret našim tukovým závodum cenový polštár. Dost znacnou roli u vnitrních cen repky bude mít predpokládaný pokles kursu Kc k DM a majetkové zmeny u tukových závodu MILO i SETUZA.

CUKROVKA A CUKR

Spotrebitelská cena krystalového cukru na tuzemském trhu zacala v 33. týdnu stoupat, byla již 14,96 Kc, což predstavuje 75,98 % ceny cukru v 51. týdnu roku 1996. Prumer týdenních cen od 2. týdne 1997 predstavuje 16,24 Kc za 1 kg.

Cukrovka (dle CSÚ k 15.9.) je pestována na ploše 94,498 tis. ha, s prumerným hektarovým výnosem bulev 39.31 t/ha. Ocekávaná produkce bulev je 3 714 744 tun. Cukernatost bulev se v prumeru pohybuje mezi 16,5 až 18,0 %. Vysoký výnos bulev i príznivá cukernatost dávají predpoklady pro vysokou produkci cukru. Odhady produkce cukru se pohybují kolem 550 tis. tun cukru ale i vyšší.

BRAMBORY

Sklizen brambor prakticky v techto dnech koncí. Brambor je v prumeru dostatek. Poptávka se blíží nabídce. Potvrzují se prognózy, které predpokládaly problémy s kvalitou hlíz. U nekterých partií se vyskytuje na hlízách plísen bramborová, která postupne prechází v mokrou bakteriální hnilobu. Problémy jsou i s vyšším mechanickým poškozením, ke kterému prispelo i pocasí behem sklizne (sucho, teplo). Trh je zatím možno zásobovat dostatecným množstvím brambor.

Cena konzumních brambor od pestitelu se pohybuje od 2,20 do 5,00 Kc/kg. Spotrebitelské ceny se pohybují v rozsahu 5,50 - 10,50 Kc za 1 kg. Na trhu lze nakoupit i levnejší brambory, vetšinou však není oznacena odruda a ani kvalita hlíz casto neodpovídá požadavkum spotrebitele.

ZELENINA

Zelenina je v maloobchodní síti nabízena v širokém sortimentu a u vetšiny druhu nabídka prevyšuje poptávku.

Z koštálovin je v nejvetším prebytku zelí, ceny jsou na nízké úrovni a ve stánkovém prodeji je pri nákupu kruhárenského zelí pri odberu nad 10 kg nabízen kg za 5,5 Kc. Podobne je prebytek i zelí cerveného a kapusty.

V dostatecném množství jsou nabízeny i kedlubny. Jejich cena je v maloobchodní síti v širokém rozpetí, které je ovlivneno kvalitou a tržní úpravou. Kedlubny cerstvé a s natí mají vyšší cenovou úroven. Vzrustá nedostatek kvetáku z domácích zdroju, ceny se zvyšují. Nabídka mrkve výrazne prevyšuje poptávku, ceny se postupne snižují. Predpokládáme však, že k dalšímu snižování cen již nebude docházet. Ceny petržele a celeru jsou stabilizované a ani v budoucím období neocekáváme výraznejší zmeny.

Cibule je dostatecná nabídka, ceny se udržují na vyrovnané úrovni a neocekáváme výraznejší zmeny ani v dalším období. Dostatek je i póru, mužeme však ocekávat, že jeho ceny se budou zvyšovat v souvislosti s ukoncením sklizní letního póru. Cesnek je na trhu rovnež v urcitém prebytku, jeho ceny jsou stabilizované na vyšší úrovni a neocekáváme výraznejší zmeny.

Salát hlávkový je nabízen v dostatecném množství, vcetne salátu z dovozu. Vedle hlávkového salátu je nabízen i salát ledový za ceny 10 - 17 Kc za kus. Ve vetším množství je nabízeno pekingské zelí za nejnižší ceny.

Plodové zeleniny jsou na trhu v dostatecném množství. Nabídka je však prakticky závislá na dovozu.

OVOCE

V maloobchodní síti je výrazný prebytek jablek. Ve srovnání s lonským rokem je poptávka ponekud vyšší. Nejvyšší poptávka je po odrude Rubín a maloobchodní ceny se u této odrudy pohybují mezi 20 - 24 Kc za kg. Snížil se zájem o odrudu Golden Delicious. V tržní síti jsou nabízeny i pozdní zimní odrudy jako je Gloster a Idared.

Relativne menší nabídka z hlediska pestrosti odrud i množství je u hrušek. Zvetšuje se cenové rozpetí a lze predpokládat i mírné zvyšování cen u kvalitních a tržne upravených odrud.

JATECNÝ SKOT

Stále existuje napjatá situace v surovinách u zpracovatelu, protože nabídka jatecného skotu zustala vzhledem k poptávce na domácím trhu nízká a v polovine zárí byly vycerpány provozní zásoby masa a hotových výrobku masného prumyslu. Pod vlivem nižších zdroju domácí suroviny proti potrebám trhu (i když tyto jsou nižší proti prumeru roku minulého), ceny jatecných zvírat, masa a masných výrobku mají dále vzestupný trend. Prognózy IS VÚZE uvádí, že nabídky jatecných zvírat i porážky budou klesat, dovoz masa ze zahranicí se muže vzhledem k potrebám trhu zvyšovat a ceny masa a masných výrobku ješte mírne porostou. Bude se ale snižovat zatímní rychlé tempo rustu nákupních cen (CZV) jatecných zvírat.

PRASATA, VEPROVÉ MASO

Koncem druhé ríjnové dekády nákupní ceny jatecných prasat se nejcasteji pohybovaly v rozmezí od 42 do 45,50 Kc/kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde. V záveru ríjna a v první polovine listopadu se ocekává výše farmárských cen jatecných prasat na dosavadní úrovni. Koncem listopadu lze predpokládat jejich mírný pokles.

DRUBEŽ

Vývoj na trhu s jatecnými kuraty se v posledním období vyznacuje stagnací cen mezi hodnotami 27,46 až 27,50 Kc/kg živé hmotnosti. Stejná situace byla v uplynulých dvou týdnech - v 41. a 42. týdnu, kdy jatecná kurata v I. jakostní tríde byla nakupována za 27,47 Kc a 27,49 Kc/kg živé hmotnosti. Rozmezí nákupních cen v Cechách je od 27.00 do 28.00 Kc/kg, na Morave od 27.00 Kc do 29.00 Kc/kg.

V období 41. a 42. týdne se oproti predešlým ctrnácti dnum výrazne zvýšil zájem o konzumní vejce. Zásoby prakticky nikde nejsou. Tento stav je dán jednak tím, že nekolik velkochovu s velkou kapacitou slepic vyskladnilo staré slepice na porážku. Pokles stavu snášející drubeže by se však mel do první dekády listopadu vyrovnat nove roznesenými hejny slepic, což by se melo projevit v dostatku vajec v predvánocním období. Na stavu zvýšeného zájmu o vejce na trhu se také podepsalo snížení teplot a tím snížení snášky u drobnochovatelu. Nákupní ceny konzumních vajec v hmotnosti nad 59 g i pres zvýšený zájem o vejce jsou v rozmezí hodnot 1.75 do 2.05 Kc/ks u velkých dodávek vajec. Cena se prumeru pohybuje kolem 1.87 Kc/ks.


Zdroj: ČZU, 28. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:23