Agris.cz - agrární portál

Chovatelé se bojí o svá stáda

4. 11. 1997 | Telegraf

Telegraf - 4.11.1997

Chovatelé se bojí o svá stáda

Ždár nad Sázavou - Dotaci 2500 až ctyri tisíce korun na dojnici podle užitkovosti by meli prvovýrobci získat v príštím roce od ministerstva zemedelství. Podpora by mela vést k vyšší užitkovosti, efektivite hospodarení, a tím i ke konkurenceschopnosti ceských zemedelcu. Podle nekterých z nich však dotace mohou vést k nebezpecnému snižování základního stáda a v dobe vstupu Ceské republiky do Evropské unie k nutným investicím do nákupu skotu.

Podle daných kritérií by meli prvovýrobci již od brezna zálohove získat na dojnici s užitkovostí 4500 až 5500 litru rocne dotaci 2500 korun, s užitkovostí 5,5-6,5 tisíce litru 3 tisíce korun a s užitkovostí nad 6,5 tisíce litru 4 tisíce korun. Vládní návrh podle vrchního reditele zemedelské sekce ministerstva zemedelství Františka Havíre pocítá s podporou 340 tisíc kusu dojnic, která prijde na témer miliardu korun.

Havír si nemyslí, že by melo dojít k masivnímu snížení stáda. Myšlenka, "že pokud zemedelec nedostane dotaci 2500 korun na dojnici, tak ji odvede na jatka", se podle nej sice nabízí; ale nechápe, proc k tomu nedochází již dnes, proc se prvovýrobci zamerují na výrobu mléka, není-li zisková. Dotace by podle nej mely vést k radikálnímu zvyšování užitkovosti stáda. S dojnicemi s nižší užitkovostí by se zemedelci po vstupu do EU stejne museli rozloucit, míní.

"Mléko je jedním z mála produktu, který zemedelci zajištuje pravidelné platby, zajištuje peníze na mzdy," konstatoval reditel Agrodružstva Merín na Ždársku Zdenek Ružicka. Upozornil, že užitkovost se nemusí vždy rovnat efektivite.

Ružicka se obává, že dotace na dojnice povedou k poklesu základního stáda a za pár let prijde doba, kdy budeme potrebovat vetší množství mléka, ale krávy tu už nebudou a bude se muset znovu investovat do stáda.


Zdroj: Telegraf, 4. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:18