Agris.cz - agrární portál

Vláda podporuje prodej státní půdy pouze fyzickým osobám

8. 10. 1997 | ČTK

Vláda podporuje prodej státní pudy pouze fyzickým osobám

PRAHA 8.ríjna (CTK) - Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh zákona o podmínkách prevodu zemedelských a nekterých lesních pozemku ve vlastnictví státu, tedy návrh zákona o prodeji státní pudy. Po skonceném jednání vlády to rekl novinárum ministr zdravotnictví CR Jan Stráský.

Jak rekl, proti puvodnímu návrhu však vláda rozhodla, že státní puda bude prodávána pouze fyzickým osobám s predností pro osoby, které již na pude hospodarí, a fyzickým osobám, které dnes tvorí právnické osoby zabývající se pudou. Prodej tedy nebude uskutecnen prímo právnickým osobám, které vznikly po bývalých rozpadlých státních statcích, jako takovým, ale pouze fyzickým osobám, které tyto právnické osoby tvorí.

Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux vyjádril pro CTK spokojenost s tím, že vláda návrh schválila a rekl, že v prípadech, kdy bude státní puda použita k bytové výstavbe, vláda ji hodlá na obce prevést bezúplatne. Zemedelcum chce vláda pudu prodávat za úrední cenu s možností tricetiletých splátek. Aby se zabránilo prípadným spekulacím s prodanou státní pudou, predpokládá návrh zákona predkupní právo Pozemkového fondu CR pri dalším prodeji této pudy.

Podle informací CTK by se mel návrh zákona o prodeji státní pudy týkat asi 500.000 hektaru. Návrh také vymezuje prípady, kdy nelze státní pudu prodat.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:40