Agris.cz - agrární portál

Pěstitelům zeleniny zbohatnutí nehrozí, říká soukromý zemědělec

25. 11. 1997 | Plzeňský deník

Plzenský deník - 25.11.1997

Pestitelum zeleniny zbohatnutí nehrozí, ríká soukromý zemedelec z Krimic u Plzne

Krimice - Tri roky si privydelávají na živobytí zemedelskou výrobou František Janský a Bronek Forejt z Krimic u Plzne. Oba tvrdí, že soukromí zemedelci v dnešních podmínkách nemohou uvažovat o nejakém zbohatnutí, ani když se jim sezona mimorádne vyvede.

"Patríme mezi ctyri lidi, kterí se tady po rozpadu státního statku rozhodli vzít si pudu a hospodarit na svém. Není to ale žádná legrace, dotace nedostáváme a že bychom se utopili v penezích, nám nehrozí," ríká František Janský. Ten si se svým spolecníkem Bronkem Forejtem založil v Krimicích i autobazar. "Tech aut asi necháme. V tomhle oboru podniká kdekdo a v malé obci se tím clovek jen težko muže uživit," tvrdí Janský. Ten se hodlá však i nadále venovat pestování proslulého krimického zelí a brambor. Letošní rok byl prý na zelí mimorádne dobrý. Na jare se sice oba pestitelé obávali krupobití, které mohlo zlikvidovat sazenice, ale meli štestí. "Pestujeme bílou dobrovolskou odrudu, která Krimice proslavila. Na krouhání je nejlepší. Pokud vyjde pocasí, dá se z jednoho hektaru sklidit i 700 metrických centu. Zájem o ne je velký. V sezone proto musí na brigádu nastoupit prakticky všichni z našich rodin vcetne babicek. V jednom roce nám pomáhali také brigádníci ze strední zemedelské školy," uvádí Janský.

Jeho slova potvrzuje i Bronek Forejt. "Abychom prodali, musíme se snažit být nejlevnejší. Protože vynecháváme obchodní meziclánky, darí se nám udržet cenu trí korun za kilogram. Cást úrody sice udáme na zpracování do farmy Jaroslava Lobkowicze, ale zbytek musíme prodat prímo z valníku sami," ríká Bronek Forejt.

Jaroslav Nedved


Zdroj: Plzeňský deník, 25. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:47