Agris.cz - agrární portál

Klesající spotřeba mléka ohrožuje zdravý vývoj obyvatelstva

27. 11. 1997 | Hospodářské noviny

HN - 27.11.1997

Klesající spotreba mléka ohrožuje zdravý vývoj obyvatelstva

- Destilovaná voda je dražší než mléko

- Stejne jako Ceši, i Slováci musí pocítat s tím, že od zacátku príštího roku zaplatí více za mléko a mlécné výrobky. Garantovaná cena jednoho litru mléka od 1.ledna 1998 se v SRN zvýší ze 7,30 Sk na 7,75 Sk.

K podobnému kroku jako v CR, kde se od ledna garantovaná cena mléka zvyšuje o 70 haléru na 7,50 Kc, pristoupilo i Slovensko. Zohlednilo tak argumenty zemedelcu, že jeho dosavadní garantovaná cena nepokrývá zvyšující se náklady. Jako napríklad zemedelci uvádejí i to, že cena litru destilované vody je dnes vyšší než litru mléka. Jeho zpracovatelé na zvýšení garantované ceny reagují s obavami a navrhují zachovat nákupní i spotrebitelské ceny spíše pomocí cílených dotací. Upozornují na to, že doporucená 220litrová spotreba mléka na osobu na rok je v SR o 50 litru nižší, což už prímo ohrožuje zdravý vývoj detí a mládeže. Situace se muže více zhoršit, protože lze ocekávat, že nová garantovaná výkupní cena povede k dalšímu zvýšení spotrebitelských cen mléka a mlécných výrobku. Odborníci odhadují, že tento vývoj vyvolá další snížení spotreby mléka v SR o 40 miliónu litru rocne. Zemedelci a mlékárny tvrdí, že tomuto poklesu by se dalo zabránit už tím, kdyby prvovýroba dostala i polovicní dotace ve srovnání s jejich úrovní v okolních zemích. Zbývající možnost, které mlékárenský prumysl mel pro udržení soucasných spotrebitelských cen, jsou už vycerpány.

Méne se však pripomíná, že zemedelci v SR tradicne vyrábejí mléko s vyššími náklady než v CR a jiných zemích. Navíc rocní prumerná dojivost krav tady nedosahuje úrovne v CR. Proti roku 1989 se zhoršila a klesla pod prumer 3,5 tisíce litru na dojnici. V CR prumerná dojivost 4 tisíc i více litru mléka na dojnici vytvárí lepší predpoklad pro to, aby jeho produkce byla zisková.


Zdroj: Hospodářské noviny, 27. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:18