Agris.cz - agrární portál

Nová ohniska klasic. moru prasat registrují veterináři na Moravě

8. 1. 1998 | ČTK

Nová ohniska klasického moru prasat registrují veterinári na Morave

HODONÍN 8.ledna (CTK) - Nová ohniska klasického moru prasat registrují veterinári na jihovýchodní Morave. "Po šesti mesících klidu jsme je v záveru prosince zaznamenali u cerné zvere v katastru Vresovic, Bohuslavic a Domanína. Obce se nacházejí v sousedství Jestrabic a Korycan na Kromerížsku, kde byla choroba loni potvrzena i u domácích chovu," rekl dnes CTK hodonínský vrchní inspektor pro epizootologii Josef Navrátil.

Nákazu zde objevili u dvou odstrelených a dvou uhynulých kusu divokých prasat. Chovatelum domácích vepru doporucili, aby nekrmili repou a nepoužívali slámu z míst, kam má divoká zver volne prístup. Myslivci jsou povinni každý odstrelený kus nechat prohlédnout veterinári.

Od pocátku ledna evidují dve nová ohniska výskytu moru v oblasti Pitína a Kudlovic uherskohradištští veterinári.

"Okresní úrad vydal opatrení k likvidaci klasického moru prasat, podle nehož nesmí být mimo jiné používáno krmivo z neoplocených míst. Za odstrel zvírete v pásmu zamorení, prípadne jeho dohledání, dostane myslivec 1000 korun a prase skoncí v kafilerii. V ochranném pásmu musejí myslivci ulovenou cernou zver nechat prohlédnout veterinárem a ten rozhodne o dalším postupu," informoval reditel Okresní veterinární správy v Uherském Hradišti Vilém Vládek.

V sousedním kromerížském okrese podle vrchní inspektorky pro epizootologii Lenky Opltové "nové prípady klasického moru prasat nemají". Mimorádná veterinární opatrení z ríjna minulého roku pro Korycany, Lískovec a Blišice však zustávají, stejne jako vyhlášená pásma zamorení a ochranná pásma.

Poslední pozitivní nález u selete cerné zvere zaznamenali na Zlínsku loni v cervenci v katastru Vizovic. "Stále zde platí ochranné pásmo a další vyhlásíme v místech kontaktu se zasaženými obcemi v sousedních okresech," konstatoval hlavní zlínský inspektor pro epizootologii Petr Jínka.

Ladislav Koželuha mha


Zdroj: ČTK, 8. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 13:04