Agris.cz - agrární portál

Kozák: Návrh novely veterinárního zákona harmonizuje s EU

14. 11. 1997 | ČTK

BRNO 14.listopadu (CTK) - Úcinnost nového veterinárního zákona od 1.cervence 1998 by privítal ústrední reditel Státní veterinární služby CR Antonín Kozák. Uvedl, že návrh zákona, který byl v ríjnu predložen k vládnímu projednání, harmonizuje s platnými smernicemi Evropské unie v míre, která je v zemích EU obvyklá. Reflektuje ústavu CR tak, že všechny povinnosti jsou jednoznacne stanoveny zákonem a nikoli v podzákonných normách.

Kozák o príprave zákona informoval dnes v Brne shromáždení, které si pripomnelo 40 let od založení Státního veterinárního ústavu, jednoho z osmi, které zustaly v síti státních ústavu CR po transformaci drívejších 15 obdobných ústavu. Naznacil, že se nyní pripravuje transformace techto príspevkových organizací na rozpoctové poté, co bude rozhodnuto o jejich typech.

Podle reditele Kozáka by melo v novém veterinárním zákone dojít k rade zjednodušení, napríklad u presunu nekterých druhu zvírat. Zaveden má být prukaz kone ci prukaz psa, které mají v urcitých prípadech certifikovat privátní veterinární lékari.

Dojde také ke zjednodušení pohranicní veterinární kontroly. Exportované zboží podléhající této kontrole nebude od úcinnosti zákona kontrolováno na hranicích, ale již ve vnitrozemí pri nakládání zásilek a certifikaci veterinární správou.

Kozák podtrhl, že nový zákon má rovnež rozdelit povinnosti podnikatelským subjektum podle typu podnikání v oblasti chovu hospodárských zvírat, zpracování surovin živocišného puvodu a výroby potravin tohoto puvodu.

Jirí Šesták bm


Zdroj: ČTK, 14. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:35