Agris.cz - agrární portál

Na podporu nových zemědělských technologií vydá stát 60 miliónů

30. 1. 1998 | ČTK

Na podporu nových zemedelských technologií vydá stát 60 miliónu

LUHACOVICE (okres Zlín) 30.ledna (CTK) - Kolem 60 miliónu korun hodlá stát vložit na podporu nových technologií v zemedelství formou dotací úroku z úveru. Pri své návšteve v Luhacovicích to dnes uvedl ministr zemedelství Josef Lux. Dotace se budou týkat se budou hlavne mrazírenství a skladu pri sezónní výrobe.

Krome toho pripravuje garancní fond nové programy pro zpracovatele ovoce a zeleniny, kde pocítá s asi 50 milióny korun podpory stejnou formou. Uvedené kroky mají prispet k posílení konkurenceschopnosti ceského zemedelství, která je v soucasnosti 20 až 30 procent pod úrovní zemí Evropské unie, rekl Lux.

Za jeden z nejvetších problému oznacil nerovnováhu ceské ekonomiky, kdy domácí produkce není schopna pokrýt poptávku a výrazne ji kryje dovozem. Vetší pozornost je podle ministra nutné venovat proexportní politice a danové reforme, což by prispelo k oživení ekonomické produkce.

K otázce podpory tuzemských výrobcu zemedelské techniky Lux uvedl, že neexistuje speciální zemedelský projekt podpory ceských firem. "Pomer ceských a dovozových výrobku bude dán úspešností a konkurenceschopností našich celku, nejen cenou," podotkl.

Dodal, že pozici ceského zemedelství ve vztahu k Evrope ukazuje príklad hrubého domácího produktu, který u nás ciní asi 8000 amerických dolaru na osobu, zatímco ve svete kolem 16.000. Priblížit se svetu je podle neho "otázkou celé generace".

Karla Havlíková jw


Zdroj: ČTK, 30. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:52