Agris.cz - agrární portál

Mrazivé počasí zatím jihomoravské ovocnáře výrazně nepostihlo

2. 2. 1998 | ČTK

Mrazivé pocasí zatím jihomoravské ovocnáre výrazne nepostihlo

BRNO 2.února (CTK) - Ovocné sady na jižní Morave zatím nijak výrazne nezasáhla nynejší vlna mrazivého pocasí. Ohroženým druhem jsou zejména merunky, u nichž kolem 20.ledna skoncila dormance, tedy klidové období. "Pupeny se behem dvou týdnu zatáhly," rekla dnes CTK tajemnice Moravskoslezské ovocnárské unie (MSOU) Jirina Homolová.

Teploty v sadech se pohybují do -10 stupnu Celsia s mírným kolísáním v prubehu dne. Podle Homolové by urcité nebezpecí znamenalo snížení teplot pod -20 stupnu, kdy muže pomrznout i drevo. K tomu došlo koncem roku 1996 s následným odrazem na výši úrody.

Vysoké mrazy mohou na jihu Moravy zkomplikovat úrodu vinné révy, broskví a merunek. Ostatní druhy peckovin a jádrovin jsou nyní v období hlubokého spánku a nízké teploty se jich prozatím netýkají. Ovocnárské firmy pritom letos pocítají s vyšší násadou kvetních pupenu. "Pestitelé je narezávají (pupeny) a zkoumají stupen poškození," dodala Homolová.

Zhodnocení škod ve svých ovocných sadech ocekává Zemos a.s. Velké Nemcice na Breclavsku až po opadu mrazivé vlny. Urcité procento násady bude pravdepodobne poškozeno, uvedl dnes vedoucí ovocnáru Zdenek Jansta. Svuj vliv má pritom odruda ovoce spolu s polohou sadu. "Dopady na výnos se však nemusí nutne projevit," upozornil.

Nemcický Zemos má celkem 217 hektaru ovocných sadu, z toho tricet hektaru merunek, prevážne odrudy Velkopavlovická a dále Madarská. Na 170 hektarech pestuje jablone, témer z poloviny odrudy Golden Delicious a z 22 procent Starkrimson.

Jirí Macík dp


Zdroj: ČTK, 2. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:04