Agris.cz - agrární portál

O podporu na údržbu krajiny požádala desetina zemědělců

9. 2. 1998 | ČTK

O podporu na údržbu krajiny požádala desetina zemedelcu

OLEŠNÁ (okres Havlíckuv Brod) 9.února (CTK) - Do konce února by meli zemedelci požádat o dotace z programu na podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství v méne príznivých oblastech, na které byly vycleneny zhruba ctyri miliardy korun. Ministerstvo zemedelství pocítá s rádove 25 až 30.000 žádostmi. Dodnes jich na územních odborech byla podána zhruba desetina, uvedl dnes pro CTK po jednání predstavitelu Agrární komory CR v Olešné na Havlíckobrodsku vrchní reditel ministerstva zemedelství Stanislav Kozák.

"I když dotacní pravidla vyšla formou vyhlášek, dodnes se licituje o jejich definitivní podobe," vysvetlil Antonín Lenikus, clen predstavenstva Agrární komory. "Vetšina zemedelcu proto ceká, až bude vedet definitivne, o co se hraje," zduraznil. Pokud by zemedelec nedodržel smlouvu, hrozí, že bude nucen vrátit nejen dotaci, ale zaplatí i sankci. To i v prípade, nebude-li napr. udržovat v kulturním stavu nepatrnou cást pozemku.

Zálohy podpor by se pritom mely zacít vyplácet zacátkem brezna. Podle Lenikuse zemedelci stací žádosti podat vcas, ale problém nastane, sejdou-li se na územních odborech všechny 28.února. Úrednící je potom nestací zpracovat. "Delali to lidé, kterí s katastrální mapou nestáli nikdy v terénu," zduraznil a dodal, že nový systém podpor Agrární komora pripomínkovala, ale puvodní návrh byl z politických duvodu smeten ze stolu a nový se šil horkou jehlou.

"Je to úplne nový systém, což zbrzdilo jeho nastartování, vysvetlil Kozák. "Formuláre žádostí jednoduché nejsou," priznal s tím, že ministersvo vyzvalo úredníky z územních odboru, aby zejména tem zemedelcum, kterí nemají administrativní týmy, byli nápomocni pri zpracování žádostí, a to i prímo v terénu. Už nyní se pracuje na novelizaci tohoto vládního narízení pro príští rok, informoval. "Neco je treba preformulovat, aby se nemusely dávat výklady k nekterým ustanovením," dodal.

Podpora se netýká jen údržby krajiny, ale i další programu, napr. dojnic, masného skotu, ovcí, ekologického zemedelství a cástecne i zalesnování zemedelské pudy, shrnul Kozák.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 9. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:06