Agris.cz - agrární portál

Bramboráři na jaře očekávají zdražování brambor

16. 2. 1998 | ČTK

Bramborári na jare ocekávají zdražování brambor

HRADEC KRÁLOVÉ 16.února (CTK) - Zdražování brambor letos na jare ocekávají jejich tuzemští pestitelé. "Stav zásob konzumních brambor poklesl na úroven, která zajištuje plynulé zásobování domácího trhu pouze do dubna," rekl dnes CTK predseda Ústredního bramborárského svazu František Novák s tím, že nedostatek brambor by mel cástecne pokrýt jejich zvýšený dovoz. Jak poznamenal, duvodem nízkého stavu zásob je lonský nepresný odhad spotreby brambor.

Farmárská cena konzumních brambor se zacátkem února podle Nováka pohybovala mezi ctyrmi až peti korunami za kilogram. "Tato cena je srovnatelná se soucasnými cenami konzumních brambor napríklad v Holandsku ci Belgii," dodal Novák.

Nedostatecné pokrytí ceského trhu tuzemskými bramborami lze podle Nováka ocekávat i do budoucna. Jak rekl, tuzemští pestitelé jsou pripraveni snížit produkcní plochy brambor v hospodárském roce 1998/99 zhruba o 18 procent na približne 60.000 hektaru.

"Dojde-li k takovému poklesu ploch, produkce ceských pestitelu v dalších letech zrejme nepokryje potrebu domácího trhu," dodal Novák. Již loni plochy brambor v CR mezirocne poklesly o 18 procent.

Úmysl bramboráru snižovat produkcní plochy brambor Novák vysvetluje tím, že pro nekteré zemedelce se jejich pestování stalo nerentabilní. "V podzimních mesících se kilogram brambor prodával za 2,5 koruny a cena tak byla pod úrovní výrobních nákladu," rekl Novák. Poznamenal pritom, že rešením situace by bylo zvýšení hektarových výnosu.

Premysl Šrámek jw


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:01