Agris.cz - agrární portál

Lux: Producenti a obchodníci nejsou schopni vyvážet obilí

16. 2. 1998 | ČTK

PRAHA 16.února (CTK) - Ackoliv jsou podle ministra zemedelství Josefa Luxe vytvoreny v CR pro vývoz obilí dostatecné predpoklady, naši producenti a obchodníci nejsou schopni vyvážet. Lux to dnes uvedl na tiskové konferenci s tím, že to je dusledek nerozvážné cenové politiky minulého roku.

"Byly vyhlášeny jednotlivé licence a tyto licence nejsou plneny. Problémy jsou spojeny s cenovou úrovní v naší zemi," prohlásil ministr.

V uplynulém roce narostla v CR výmera osetých obilovin o 12 procent. Ve svete se pritom v letošním roce ocekává vysoká sklizen. Dusledkem toho je klesající svetová cena obilí.

Ministerstvo zemedelství stanovilo v uplynulém roce napríklad limit pro vývoz pšenice ve výši 50.000 tun. Ke konci roku byly vydány licence na 32.011 tun a ve skutecnosti bylo vyvezeno pouze 3243 tun.

Na letošní rok stanovilo MZe limit pro vývoz 150.000 tun. K 9.únoru byly vydány licence na 91.700 tun a vývoz se dosud neuskutecnil žádný.

Pokud jde o letošní ocekávané prebytky pšenice, MZe nepocítá s nárustem penez na její výkup ze státního rozpoctu. "Pocítáme s úverem na úrovni minimálne jedné miliardy korun," doplnil Lux.

Podle nej má MZe také pripraven program pro nepotravinárské využití pšenice. Jde o použití bioethanolu jako prísady do bezolovnatého benzínu. "Abych to zjednodušil, je to v podstate otázka spotrební dane," vysvetlil ministr s tím, že tento program byl predložen již pred puldruhým rokem vláde.

Lukáš Novotný jw


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:52