Agris.cz - agrární portál

Vamberecké maso uzeniny letos počítají s tržbami 1,8 miliardy Kč

2. 3. 1998 | ČTK

Vamberecké maso uzeniny letos pocítají s tržbami 1,8 miliardy Kc

HRADEC KRÁLOVÉ 2.brezna (CTK) - Akciová spolecnost Vamberecké maso uzeniny (VMU) letos pocítá s tržbami kolem 1,8 miliardy korun, což je témer dvojnásobek lonských 950 miliónu korun. Zvýšení tržeb zajistí predevším závod v Hradci Králové, který VMU koupily od masokombinátu Salma. Nákup témer veškerého majetku Salmy dnes oficiálne schválil akcionári VMU, predtím s prodejem souhlasili i akcionári Salmy.

Za nákupem majetku Salmy stojí financní skupina Expandia, která v Salme vlastní 93 procent akcií a ve VMU 54 procent akcií. Podle znaleckého odhadu z konce lonského ríjna by mely VMU za závod zaplatit zhruba 140 miliónu korun, pricemž konecná cena bude ješte ovlivnena zmenami ve stavu pohledávek a závazku Salmy, ke kterým došlo do 31.prosince.

Projektový manažer Expandie Jan Pírko rekl, že koupe majetku Salmy a jeho prímé rízení úspešným managementem VMU je nejvýhodnejší metodou, jak zvrátit špatné hospodarení hradeckého masokombinátu. Tržby Salmy totiž šly z 950 miliónu korun v roce 1995 na lonských zhruba 780 miliónu korun a firma v posledních trech letech vždy skoncila ve ztráte.

Naopak VMU se úspešnou obchodní politikou dostávají na hranici svých výrobních kapacit. Tržby VMU se z 660 miliónu korun v roce 1994 vyšplhaly na lonských 950 miliónu korun a podnik pravidelne koncil v zisku mezi jedním až šesti milióny korun.

Letos by mel samotný závod Vamberk dosáhnout tržeb kolem jedné miliardy korun a závod v Hradci Králové kolem 800 miliónu korun. Tím by se VMU mezi ceskými masokombináty zaradily na tretí místo za Kostelecké uzeniny a Masokombinát Martinov.

Jednou z hlavních výhod spojení výrob obou firem je podle Pírka lepší možnost prosadit dodávky VMU do obchodních retezcu. "Vetší podnik bude lepším partnerem pro dodavatele, odberatele i banky," rekl Pírko. Zároven prerozdelením sortimentní skladby mezi obema závody dojde ke snížení nákladu na jednotku produkce.

Základní jmení Vambereckého masa uzenin ciní 219,3 miliónu korun. Vcetne hradeckého závodu firma zamestnává kolem 830 lidí.

Zdenek Rychtera dp


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:13