Agris.cz - agrární portál

Portugalsko: Podvodníci vydělávají na tzv. nemoci šílených krav

2. 3. 1998 | ČTK

Portugalsko: Podvodníci vydelávají na tzv. nemoci šílených krav

LISABON 2.brezna (CTK) - Chovatelum dobytka v oblasti Alentejo na jihu Portugalska zacaly nedávno neznámé osoby nabízet ke koupi zvírata nakažená tzv. nemocí šílených krav. To pak chovatelum umožnuje získat od státu odškodnení za nucenou porážku dobytka, které je vyšší než cena, kterou by za nej dostali na trhu. Informuje o tom dnes portugalský deník Diário de Notícias.

Jakmile se totiž zjistí, že ve stádu je jediný kus nakažený bovinní spongiformní encefalopatií (BSE), muže si být chovatel jist, že dostane dobre zaplaceno za celé stádo, které pujde na nucenou porážku.

Nelze hovorit o organizované síti, jejímž cílem by bylo zpusobovat nákazu dobytka, prohlásil státní tajemník zemedelství Luis Capoulas Santos, který soudí, že jde spíše o podvodníky, kterí se zamerují na chovatele bez skrupulí.

Podle odborníku lze vyvolat u hovezího dobytka neurologické obtíže podobné tem, které provázejí BSE, ale laboratorní testy umožnují podvod snadno odhalit. Podle Santose nelze BSE tak snadno vyvolat.

V Portugalsku bylo zjišteno asi 90 prípadu BSE a na 4000 kusu dobytka bylo utraceno.

pel pz


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:00