Agris.cz - agrární portál

Coca-Cola chce konsolidovat své aktivity ve východní Evropě

3. 3. 1998 | ČTK

Coca-Cola chce konsolidovat své aktivity ve východní Evrope

LONDÝN 3.brezna (CTK) - Americká spolecnost Coca-Cola zrychluje snahy o konsolidaci svých aktivit v Evrope vcetne strední a východní Evropy. Oblast techto rychle rostoucích trhu by mela prevzít od australské Coca-Cola Amatil nová dceriná firma Coca-Cola Beverages (CCB), napsal dnes list Financial Times.

Coca-Cola Amatil, která má v CR závod v Praze-Kyjích, nyní operuje na deseti trzích strední a východní Evropy a dále v Rakousku a Švýcarsku. Na pocátku 90.let ji totiž Coca-Cola Company, která na ní má 33 procent, používala jako nástroj rychlé expanze ve východní Evrope. Nyní však Americané rozhodli, že úkol starat se soucasne o asijsko-tichomorský a východoevropský region je príliš ožehavý, aby byl rízen ze Sydney.

Amatil se bude v reorganizaci plnírenských aktivit Coca-Coly plne koncentrovat na Asii a Tichomorí a získá pritom plnírny americké spolecnosti v Jižní Koreji. Celou strední a východní Evropu prevezme CCB, která od americké Coca-Coly dostane i plnírny v severní a strední Itálii.

Coca-Cola Amatil má tržní kapitalizaci kolem 10,5 australských dolaru (7,2 miliardy USD). Její evropské operace loni zaznamenaly obrat 1,78 miliardy AUD, což predstavovalo asi 37 procent celkového obratu Amatilu.

Rozvoj východoevropských operací nyní vstupuje do nové fáze "budování spotrebitelské poptávky a rustu celého trhu," rekl budoucí šéf CCB Nevile Isdell. Nová vlastnická struktura podle Isdella umožní skupine koncentrovat se na nové investice do marketingu a na budování nových prodejních kanálu.

Coca-Cola Company bude mít na CCB asi 50 procent akcií. Zbytek akcií bude kotován na londýnské burze.

hp ple


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:43