Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v poslední době stupňují své protesty

3. 3. 1998 | ČTK

Zemedelci v poslední dobe stupnují své protesty

PRAHA 3.brezna (CTK) - Protestní akci proti agrární politice vlády pripravují na ctvrtek 5.brezna ceští zemedelci. V den pátého výrocí zablokování dálnice D 2 na 45.kilometru od Brna v breznu 1993 by se meli sjet na odpocívadle Ladná nedaleko Breclavi.

Akci oznámila Agrární komora CR, podle níž krize v zemedelství dospela do stadia, kdy vetšina zemedelcu není schopna ani zasít. Napríklad stavy skotu se podle ní snížily na úroven nejzaostalejších zemí Evropy. Ze zemedelství prý odešly nejkvalifikovanejší síly. Komora chce vláde navrhnout vlastní variantu agrárního programu.

Zemedelci tentokrát neplánují prímé zablokování dálnice, ale pocítají s tím, že kolona aut zkomplikuje dopravu jak pri masovém príjezdu, tak pri odjezdu zemedelcu.

Práve protestní akce, pri níž 5.brezna 1993 jihomoravští zemedelci z okresu Breclav a Hodonín zablokovali dálnici D 2 na 45.kilometru od Brna u motorestu Katran Ladná v obou smerech od Prahy i Bratislavy, byla dosud jedním z nejvetších protestu ceských zemedelcu. Desítky traktoru i další zemedelská technika tehdy prinutily motoristy k odbocení z dálnice. Pri projíždení parkovištem jim zemedelci predávali své prohlášení, v nemž upozornovali, že ceská vláda zduraznuje, co všechno prevzala z civilizovaného tržního hospodárství, ale zkušenosti a pravidla z agrární politiky vyspelých zemí neprebírá.

Postupne následovaly další akce. Na protest proti dovozu subvencované zeleniny vysypali zemedelci v dubnu 1996 na prostranství pred ministerstvem zemedelství 30 tun prvojakostní cibule. Podle Ceskomoravské unie stredu, která mela nad akcí patronaci, byla vysypaná cibule pouze nepatrným vzorkem množství, které zemedelci museli vyhodit na skládku. Cibule mela být v pytlích naskládána i pred Poslaneckou snemovnu, ale pro neprujezdnost pražských ulic zemedelci k parlamentu nedorazili.

Akce obcanské neposlušnosti stupnovali ceští zemedelci zejména v lonském roce. Predstavitelé Agrární komory CR nejprve pocátkem brezna oznámili, že pokud se problémy zemedelcu nebudou zabývat vláda, parlament a ostatní kompetentní orgány, uvažují napr.o svolání deseti až dvaceti tisíc zamestnancu resortu do Prahy, blokování ministerstev a zpomalení dopravy i o zablokování hranicních prechodu, címž by zabránili dovozu potravin ze zahranicí. Predstavenstvo nakonec od techto akcí upustilo poté, co ministerstvo zemedelství splnilo dohodnuté požadavky.

Již v dubnu však vyzvala zemedelce k organizování obcanské neposlušnosti Strana venkova, která zároven vznesla požadavek na personální zmeny ve vedení Agrární komory. Toto prání bylo naplneno pri cervnových volbách hlavy komory, kdy dosavadního prezidenta, soukromého farmáre Jirího Netíka, vystrídal reditel Zemedelské a obchodní spolecnosti z Hustopecí Václav Hlavácek, hlavní organizátor blokády dálnice v roce 1993.

Podle komentáre týdeníku Respekt tak zvítezila "kolchozní lobby" a samotní sedláci ztratili v komore jakýkoliv vliv. Hlaváckovy požadavky na zvýšení státních dotací, zvýšení cla na dovoz zemedelských produktu, stanovení pevných výkupních cen aj.podle Respektu znamenají návrat k plánovanému hospodárství.

Akce "Kupujte a jezte ceská jablka - jablka pro vaše zdraví", pri níž clenové Ovocnárské unie CR rozdávali kvalitní konzumní jablka, se konala v dubnu 1997 v Praze, Brne, Ceských Budejovicích, Plzni, Kolíne, Olomouci a Hodoníne. Cílem bylo upozornit na tíživou situaci v odbytu domácích jablek v dusledku dovozu jablek z Evropské unie a propagovat jejich konzumaci domácími spotrebiteli.

Zhruba šest set zemedelcu se zúcastnilo cervnové demonstrace proti vládní agrární politice, kterou ve Vetrném Jeníkove na Jihlavsku zorganizovala Strana venkova.

Nespokojenost s vládní agrární politikou loni v ríjnu vyjádrila také približne tisícovka (podle odhadu poradatelu dva a pul až tri tisíce) zemedelcu na protestní demonstraci v Praze na Staromestském námestí. Shromáždení usporádala Strana venkova spolu s bývalým disidentem a nyní chovatelem koz Ladislavem Lisem. Zemedelci vláde vycítali chybející kvalitní zemedelský zákon, špatnou ochranu ceských produktu pred dumpingovými cenami zahranicních výrobcu a neexistenci dlouhodobých dotací do zemedelství.

Pokud se nezlepší stav ceského zemedelství, muže budoucí vláda pocítat s radikálnejšími protesty zemedelcu, rekl pred týdnem CTK predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností (SZDS) Jan Fencl. Krome chystaného protestu u dálnice se zemedelci podle Fencla znovu sejdou 20.brezna v Chlumci nad Cidlinou u památníku selského povstání. "Budeme se scházet tak dlouho, dokud ceské zemedelství nebude mít vytvoreny standardní podmínky evropského typu," upozornil Fencl.

Martin Stanek sat vb


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:52