Agris.cz - agrární portál

ÚOHS povolil fúzi firem Karlovarské minerální vody a HBSW

3. 3. 1998 | ČTK

(Rozšíreno o poslední odstavec)

BRNO 3.brezna (CTK) - Fúzi akciových spolecností Karlovarské minerální vody (KMV) se sídlem v Karlových Varech a HBSW se sídlem v Bynove povolil s omezením Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Ke spojení došlo koupí 246.781 kusu akcií KMV nizozemskou spolecností Ronaldsay B.V. od lucemburské firmy Recholding S.A. CTK to sdelil mluvcí úradu Ivo Skoumal.

Ronaldsay tedy podle Skoumala nyní disponuje s 89,3 procenta základního kapitálu KMV. Soutežní úrad stanovil novému majiteli povinnost informovat nejpozdeji jeden mesíc pred prípadnou další fúzí se soutežitelem na relevantním trhu.

Nizozemská firma je rovnež povinna dodržet závazek investic minimálne 1,5 miliardy Kc ve spojených podnicích v letech 1998 až 2001. Podnikatelský plán stanoví od roku 1999 i zabezpecení exportu ve výši osm procent objemu prodeje. V roce 2000 má cinit export 12 procent, v dalších letech 20 až 32 procent a v roce 2003 mají podniky exportovat 46 procent objemu prodeje.

ÚOHS konstatoval, že nad fúzí podniku prevažují hospodárské výhody nad újmou. Z hlediska spotrebitele úrad ocekává zvýšení kvality vyrábené prírodní minerální vody. Navýšení exportu mimo rozvoje sortimentu má prinést vzrust pracovních míst. Komplexní nabídka výrobku pak dovolí zastoupení ve všech segmentech trhu s pozitivním dopadem na spotrebitelskou cenu.

Spolecnost HBSW vyrábí Dobrou vodu a její vlastník, jímž je nizozemský holding Ronaldsay, tak získal kontrolu nad nejvetším producentem minerálek na tuzemském trhu. Na tom se KMV podílí více než tretinou. KMV, která loni hodlala dosáhnout rekordních tržeb 1,3 miliardy korun a hrubý zisk 200 miliónu Kc, má základní jmení 276 miliónu korun a zamestnává 344 osob. Obe spolecnosti se dnes pro CTK odmítly vyjádrit k zmínené transakci i rozhodnutí ÚOHS.

jma aol jw


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:58