Agris.cz - agrární portál

Obchodní obrat Tetra Paku činil loni zhruba dvě miliardy korun

3. 3. 1998 | ČTK

Obchodní obrat Tetra Paku cinil loni zhruba dve miliardy korun

BRNO 3.brezna (CTK) - Obchodní obrat firmy Tetra Pak-Grafobal, která pusobí v CR i na Slovensku sedmým rokem, cinil loni zhruba dve miliardy korun. V obou zemích se prodalo 630 miliónu obalu, tedy o 47 miliónu kusu více, než v roce 1996. Na mezinárodním veletrhu Salima v Brne to dnes uvedla mluvcí firmy Hana Zmítková.

Z celkového množství prodaných obalu bylo na Slovensku realizováno 24 procent. Podle Zmítkové vzrustá distribuce vína, kterého se loni prodalo 7,8 miliónu litru v kartonových obalech. Zákazníky Tetra Paku je nyní devet tuzemských vinarských firem. Letos pocítají s dodávkami deset miliónu litru vína v obalech Tetra Pak, príští rok ješte o dva milióny litru více.

Lonská produkce pres 488,4 miliónu litru mléka byla z 39 procent zpracována metodou UHT a dodána jako trvanlivá rovnež v obalech Tetra Pak. Asi 15 procent mléka šlo na trh jako pasterované a zbytek v sáccích. Podnik letos ocekává další vzrust spotreby trvanlivého a nízkotucného mléka.

Spotreba ovocných nápoju cinila loni v tuzemsku 168,7 miliónu litru, z toho bylo 55 procent džusu. Výroba dosáhla témer 152 miliónu litru pri 34 procentech produkce limonád.

Spolecnost Tetra Pak byla založena v roce 1951 ve švédském Lundu. Nyní je celosvetove nejvetším výrobcem obalu na mléko, džusy a další druhy nápoju. Pred peti lety vznikla sloucením Tetra Paku s firmou Alfa Laval skupina Tetra Laval, která zamestnává ve svete 35 tisíc lidí.

Jirí Macík jik


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:40