Agris.cz - agrární portál

Konkurence nedovoluje zvyšovat ceny pečiva

4. 3. 1998 | ČTK

Konkurence nedovoluje zvyšovat ceny peciva

JIHLAVA 4.brezna (CTK) - Za pouhé režijní ceny prodávají své výrobky již nekteré pekárny, aby obstály v tvrdé konkurenci na domácím trhu. V CR je totiž zhruba 20 procent nadbytecných výrobních kapacit. Efektivita výroby se v odvetví dramaticky snížila a nekteré firmy nejspíš zkrachují. Pro CTK to dnes na seminári v Jihlave uvedl predseda Podnikatelského svazu pekaru a cukráru CR Jirí Marák.

"Je nás hodne, proto prodáváme za velmi nízké ceny," dodal. Ze svých zisku pekari podle neho navíc kryjí krome nárustu cen energií a pohonných hmot i inflacní nárust mezd, které jsou v tomto odvetví podprumerné.

Kvalitou a sortimentem jsou ceští pekari ve srovnání se západoevropskými schopni obstát, na tretích trzích dokonce i cenove. Ceskému exportu však na presycený západoevropský trh brání napríklad oznacení výrobku kódy, které se mení a na než pekari nestací operativne reagovat.

Ceny peciva v CR jsou podle Maráka velmi nízké, nebot dosahují zhruba 35 procent cen západoevropských.

"Zatímco tamní pekari si k režijní cene peciva pripocítají až 40procentní marži, ceští pekari si loni pripocítávali 15 procent, letos minimum a nekterí dokonce nic. Pritom marže maloobchodu ciní i 30 procent," rekl.

Po vstupu do EU muže ceské pekare podle meho ohrozit snad jen zamrazené zboží s dlouhou trvanlivostí, na jehož výrobu v CR nejsou technologie a ani prostredky na jejich nákup. Doménou tuzemských výrobcu by melo zustat cerstvé pecivo.

Tvrdé konkurenci obchodních retezcu ceští pekari zacali celit vytvárením zájmových sdružení, která v soucasné dobe obchodují na 75 procent peciva. Krome Delta pekáren k nim patrí CPM, Millba a MPM. Díky jim se do obchodních retezcu dostávají výrobky o stejné recepture, gramáži i cene.

Podnikatelský svaz pekaru a cukráru CR vznikl v roce 1991 a sdružuje pres 400 clenu, predevším právnických osob.

Jaroslava Mikešová do mha


Zdroj: ČTK, 4. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:38