Agris.cz - agrární portál

Toma loni zvýšila obrat o 40 procent na 1,2 miliardy korun

4. 3. 1998 | ČTK

PRAHA 4.brezna (CTK) - Obratu 1,2 miliardy korun, což predstavuje více než 40procentní nárust proti roku 1996, dosáhl loni ceský výrobce nealkoholických nápoju, a.s.Toma. Spolecnost prodala celkem 100 miliónu litru nápoju a podle informací Milana Linky z PR agentury Marvel se svým 20procentním podílem obsadila první místo na trhu v prodeji džusu.

U limonád si podle stejného zdroje s reálným tržným podílem prevyšujícím deset procent upevnila tretí místo na trhu.

Lonských výsledku si v Tome podle Linky cení predevším proto, že jich dosáhli v období stagnace trhu a v nepríznivém podnikatelském prostredí.

"V lonském roce se v CR prodalo necelých 170 miliónu litru nápoju v kartonových obalech, tedy o osm procent více než v roce 1996. Na základe rustu spotreby v posledních letech byl lonský mezirocní nárust predpokládán kolem 50 procent, avšak tento trend byl výrazne omezen ekonomickými balícky a sníženou kupní silou obyvatelstva. Prodej v druhém pololetí tak byl výrazne nižší než v pololetí prvním," upresnil Linka s tím, že prodej limonád se dokonce o devet procent snížil.

Výrazný obrat v tomto smeru nepredpokládá Toma ani letos. Presto však ocekává další zvýšení prodeje a svého tržního podílu. K tomu by jí mel podle Linky napomoci i nový výrobní závod v Teplicích nad Metují, kde se bude od dubna letošního roku zpracovávat vysoce kvalitní prírodní pramenitá vody pocházející z podzemního jezera v prírodní rezervaci Teplicko-Adršpašské skály.

kri mha


Zdroj: ČTK, 4. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:06