Agris.cz - agrární portál

Pivovar Radegast by se mohl zbavit svých satelitů

9. 3. 1998 | ČTK

Pivovar Radegast by se mohl zbavit svých satelitu

PRAHA/NOŠOVICE 9.brezna (CTK) - Pivovar Radegast by v prípade nepovolení fúze s Plzenským Prazdrojem mohl opustit své akvizice ve Velkých Popovicích a Mostu. CTK to dnes rekl financní analytik Akro Capital Martin Holub. Spojení se silným partnerem je pro Radegast naléhavým rešením, dodal.

Pokud se Radegast s Prazdrojem nespojí, muže to znamenat, že cást akvizic nebude nošovický pivovar schopen dlouhodobe podporovat, míní Holub.

Podle nej zustaly výsledky z obou satelitních pivovaru daleko za ocekáváním, když produkce v rámci skupiny Radegast loni klesla o 249.000 hektolitru. Skupina se tak objemem 2,55 miliónu hektolitru propadla v tuzemském prodeji piva na tretí prícku za Plzenský Prazdroj a Pražské pivovary.

Za významné faktory, které negativne ovlivnily expanzi pivovaru a jsou fakticky zdrojem poklesu prodeje znacky Radegast o zhruba 70.000 hektolitru, expert považuje lonské zavedení vývozních kvót na Slovensku a dále stagnující spotrebu na tuzemském trhu. Ta objemem zhruba 165 litru na osobu a rok již zrejme dosáhla svého maxima.

Hospodarení Pivovaru Radegast loni skoncilo neauditovaným hrubým ziskem 78,918 miliónu korun, což predstavuje mezirocní pokles o více než 157 miliónu korun. Vedení pivovaru tento hospodárský výsledek pricetlo nižšímu celkovému výstavu piva po lonských povodních, dále tvorbe rezerv na kursové ztráty a nákladum spojeným s prechodem na láhve typu NRW.

Kurs akcií Radegastu na pražské burze od pocátku roku klesl na nynejších asi 3000 korun z predchozích 4500 korun. Pokles tržní ceny, který doprovází zanedbatelné objemy obchodování, je možné pricíst nepríliš povzbudivým hospodárským výsledkum. Podle Holuba jde spíše o to, že cenný papír nemá likviditu, nebot po oznámení zámeru na ovládnutí japonskou Nomurou se trh "vycistil".

K fúzi Plzenského Prazdroje a Radegastu dosud Úrad pro ochranu hospodárské souteže nevydal konecné stanovisko. Prazdroj ale již oznámil prevedení asi 84 procent akcií na a.s.Ceské pivo, která vznikla za úcelem spojení plzenského a nošovického pivovaru.

Elena Mazurová jw


Zdroj: ČTK, 9. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:12