Agris.cz - agrární portál

ÚOHS povolil fúzi čtyř plemenářských a chovatelských subjektů

12. 3. 1998 | ČTK

ÚOHS povolil fúzi ctyr plemenárských a chovatelských subjektu

BRNO 12.brezna (CTK) - Fúzi ctyr plemenárských a chovatelských subjektu, ke které dospely uzavrením smlouvy o založení komanditní spolecnosti s obchodním názvem Holding Ceskomoravská plemenárská unie, povolil ve správním rízení Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Podle sdelení mluvcího Ivo Skoumala úrad dospel k záveru, že výhody prevýší újmu, která fúzí vznikne v oblasti hospodárské souteže.

Skoumal poznamenal, že i po fúzi akciových spolecností - Ceskomoravské plemenárské unie a Stredoceského chovatelského sdružení z Rícan u Prahy, Západoceské plemenárské unie z Plzne a Unichovu - unie chovatelu a plemenáru z Litomyšle - zustane na trhu kontroly užitkovosti skotu i na trhu s inseminacními dávkami skotu v CR dostatecný pocet soutežitelu pro vedení úcinné hospodárské souteže.

Podle zjištení úradu na trhu služeb spojených s kontrolou užitkovosti skotu probíhala do okamžiku fúze soutež mezi 16 soutežiteli. S existencí zmíneného holdingu vznikne stredne koncentrovaný trh. Za nekoncentrovaný i po fúzi oznacil úrad trh s inseminacními dávkami skotu, protože na tomto relevantním trhu pusobí zhruba 500 soutežitelu.

Skoumal rovnež uvedl, že k výhodám fúze úrad napríklad priradil efektivnejší využívání plemenárských stanic a zarízení i vyšší míru selekce, umožnující vyšší genetický zisk a tím i zvýšení rentability v zemedelské prvovýrobe.

Jirí Šesták mha


Zdroj: ČTK, 12. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 15:03